Здравље је у чистим рукама

На иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације, у 182 државе света и у око 22.000 здравствених установа, сутра се обележава Светски дан хигијене руку, под слоганом „Чиста нега за све – у твојим је рукама“.

Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативe „Здравље за све“, јер је то практичан, и на доказима заснован приступ с позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Србија се, као чланица Алијансе, укључила у обележавање овог значајног датума, и то активностима који ће се спроводити током целе године у оквиру Кампање за хигијену руку.

Aкцију је до сада подржала 61 болница у Србији, што је највише у региону.

Кампања се спроводи у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом института и завода за јавно здравље и Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама.

Хигијена руку у здравственим установама је једна од основних мера превенције болничких инфекција, која се постиже чишћењем руку у право време и на прави начин.

Примена ове најједноставније мере превенције спасава животе и пацијената, и здравствених радника, истиче се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар