Одговор на епидемију малих богиња – обавезна вакцинација

У свету не престаје борба против малих богиња и последица несмотреног избегавања да се деца вакцинишу на време.

Као одговор на епидемију малих богиња, градоначелник Њујорка Бил де Блазио прогласио је у деловима Бруклина обавезну ММР вакцинацију за становништво које живи у угроженим подручјима или ће се суочити са казнама од хиљаду долара.

„Имамо ситуацију због које су деца у опасности. Морамо да је схватимо озбиљно“, инсистирао је де Блазио.

Највећа епидемија малих богиња у граду од 1991. године углавном је ограничена на ортодоксну јеврејску заједницу у Вилиамсбургу, делу Бруклина са 285 потврђених случајева од октобра, у односу на само два пријављена случаја у 2017. години. Међу оболелима, само 39 нису деца. Хоспитализована је 21 особа, а петоро је примљено на интензивну негу.

Ово је први пут да је Њујорк прогласио обавезну вакцинацију у новијој историји. До сада, већ су донете мере којима се налаже да заражена деца и тинејџери не могу да бораве на јавним местима, или да похађају наставу у школама.

Богиње су изазвале узбуну и у Клагенфурту, главном граду аустријске покрајине Корушка. На више сати обустављен је градски аутобуски саобраћај, јер је један возач јавног саобраћаја оболео од богиња. Проверавао се статус вакцинације свих возача и сви аутобуси дезинфиковали.

До 3. априла у Аустрији је забележено већ 60 оболелих од богиња, док је целе прошле године регистровано укупно 77 случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво