Откривен на време, рак дојке је излечив

Данас је Национални дан борбе против рака дојке. По смртности од овог рака, Србија је на другом месту у Европи, одмах иза Црне Горе. Не мора да буде тако. Јер, откривен на време, рак дојке је излечив.

У Србији сваке године од рака дојке оболи око 4 000 жена, а 1.600 умре. То значи да свака осма добије ту болест.

Домина Спасић из удружења „Будимо заједно“ каже да јој се тумор појавио између два прегледа и нагло почео да расте.

„Утврђено је на операцији да је малиган. Одстрањена ми је цела дојка. Ја сам после тога прошла терапију, прошла све, вратила се једном нормалном животу“, наглашава Домина.

Јасмина Лукић из Српског форума против рака дојке истиче да је само захваљујући дијагностици на време откривено да има рак јер се тумор налазио на месту где није могао бити откривен самопрегледом.

Превентива су редовни прегледи, а то значи самопреглед, ултразвук и мамографија.
Професор др Драгана Богдановић Стојановић са Института за онкологију Војводине препоручује да девојке већ од 20. године почну са самопрегледом.

„Свака девојка након менструације би требало да се самопрегледа и тако би требало то да иде све до 30 године. Већ са 30 она стиче одређену зрелост са којима би требало да оде на први ултразвучни преглед. Са 40 би требало урадити базну мамографију“, истиче др Драгана Бигдановић Стојановић.

У Србији је програм за рано откривање рака дојке започет 2012. године. Као скрининг тест користи се мамографија, а на позив се одазвала свака трећа жена.

Доцент др Верица Јовановић, в.д. директорка Института за јавно здравље „Батут“ наводи да је у последњем двогодишњем циклусу, који је завршен 2018. године прегледано више од 90.000 жена. Утом периоду је откривено 850 карцинома.

„Имамо добре резултате, али не могу рећи да смо задовољни. Оно што би нас задовољило, то је 75 одсто женске поулације. Информациони здравствени систем нам показује да од свих заказаних прегледа 30 пацијената се не појави“, истиче Проф. Др Вицко Ференц из Министарства здравља.

Када бисмо се само једном годишње, рецимо у марту, сетили ове статистике и заказали преглед, подаци би могли да се промене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво