Још један успех лекара ВМА – одстрањен тумор тежак 25 килограма

Мултидисциплинарни тим онколошких клиника Војномедицинске академије, са проф. др Братиславом Трифуновићем на челу, извео је изузетно компликован оперативни захват уклањања веома ретке врсте малигног тумора. Сарком огромних димензија, тежине 25 килограма који је захватио десну половину тела, грудног коша и абдомена, оперисан је код 47-годишње пацијенткиње 9. октобра 2018. године. Пацијенткиња је стабилно и добро се опоравља од операције.

Упркос томе што је пацијенткиња претходно лечена у више медицинских установа у земљи и иностранству, од даљег лечења се одустало због великог оперативног ризика.

Након бројних конзилијума и консултација са породицом, лекари ВМА одлучили су да помогну пацијенткињи јер је њен живот био озбиљно угрожен тумором пречника 80 сантиметара и тежине преко 25 килограма. Да би захват био изведен, било је неопходно направити ресекцију више органа: више ребара, торакалног зида, плућа, дијафрагме, десне половине дебелог црева, танког црева, десног бубрега, јетре и жучне кесе.

Оперативни тим ВМА био је у саставу: проф. др Братислав Трифуновић, општи хирург и онколог, доц. др Војислава Нешковић, анестезиолог, потпуковник др Александар Ристановић, торакални хирург, доц. др Бошко Милев, општи хирург, пуковник проф. др Бобан Ђорђевић, хирург пластичар, потпуковник др Јован Кршић, општи хирург, капетан др Бранимир Нешковић, општи хирург, виша медицинска сестра Маријана Бугарчић, инструментарка и лекари на специјализацији: др Јасмина Ивић, др Марко Трифуновић, др Зоран Рујановски и др Илија Димитријевић уз стално присуство у сали васкуларних хирурга пуковника проф. др Уроша Зорановића и потпуковника др Момира Шарца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво