Може ли се прехлада излечити на пијаци?

Да ли је истина или заблуда да се прехлада или грип, могу излечити на пијаци? Екипа РТС-а је то данас проверила.

Разне намирнице данас ће вам сигурно требати за ручак. Ако сте болесни осим ручка требаће вам и лек. Јесте ли размишљали о томе да и једно и друго можда набавите на пијаци? Екипа РТС-а на пијацу је кренула спремна - са списком за куповину.

За лимун кажу да регулише висок притисак, бели лук се често користи и против кашља, док корен ђумбира важи за средство којим се јача имунитет. Неки першун не користе само као додатак јелима већ и за срце за крвне судове.

А да постоји још добрих ствари за здравље, уверавају нас и продавци. Једна од њих је мед.

„Мед је здрав првенствено за имунитет. Прво нудим мед и млеч за малу децу, труднице и дијабетичаре, још боље од тога је са поленом и прополисом, а најбољи је са пергом. Перга је најбољи пчелињи производ првенствено за имунитет за децу од четири године па навише. Овај микс конзумира и Новак Ђоковић“, тврди Милан Зарач продавац меда и пчелињих производа.

Осим на пијаци многи здравље покушавају да пронађу управо у продавницама здраве хране. Ту, како наводе, могу да се пронађу разни производи корисни за очување здравља – чајеви, рецимо вирак је одличан за хормонски дисбаланс, петровац против циста...

Ипак сами не можемо баш све залечити, а лекари упозоравају да некад и не покушавамо. У разговору са докторком сазнајемо да постоје правила када се можемо сами лечити код куће, али и случајеви када то не треба покушавати.

Уколико имате високу температуру, појачано мокрење, проблем са столицом, јаке болове обавезно треба да се јавите лекару.

Оно што можете природним путем лечити јесу вирусне инфекције јер у тим случајевима ни лекари не преписују лекове, већ упућују на природне препарате.

„Код акутних инфекција дисајних путева дефинитивно помажу препарати са медом и прополисом. Такође помажу свеже воће и поврће које је богато високо активним витамином Це, помажу и наши домаћи чајеви“, објаснила је др Бранка Лазић, начелница службе за здравствену заштиту одраслих ДЗ „Стари град“.

У то се уверила и Ивана Васиљевић мајка троје деце. Са првим дететом је и за најмању прехладу одлазила код лекара, а данас све троје лечи природним путем.

„Рецимо ако ми дете кашље, оно што смо најчешће давали и што даје разултате је црни лук са медом увече ја њима насецкам црног лука прелијем медом ујутру је спреман сокић да кажем ја то њима дајем у току дана на кашичицу мало они то сви воле, сви пију“, истакла је ова мама.

Иако на интеренету постоје различити рецепти за лечење чак и најтежих болести, лекари кажу да то никако не треба покушавати.

„Нажалост, кад су малигне болести у питању, кад се не постави на почетку дијагноза лечење је много компликованије и са већим последицама“, упозорава др Лазић.

Ако на пијаци уместо у апотеци потражите лекове за вирусне инфекције врло је вероватно да ће вам помоћи. Ипак, уколико су ваши симптоми озбиљнији, лекари саветују да се сами не лечите већ да њих посетите.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво