Урме – слатки и здрави залогаји

Неправедно запостављена у овим крајевима, урма је слаткиш међу воћем који организму може донети бројне користи. Плодови браон боје извор су селена, богати су влакнима и антиоксидансима, а због високог садржаја фосфора зову их и храном за мозак.

Важно место на трпези урме заузимају у арапским земљама, међутим, у остатку света нису тако често заступљене и то најчешће сушене.

Њима се, као слаткишу из природе, окрећу они који избегавају шећер. Посебно су значајне за вегетаријанце, јер садрже неке за организам важне материје које се теже налазе у намирницама „обичног“ менија. Међу њима предњачи селен.

Овај антиоксиданс спречава јача имунитет, ефикасан је у превенцији кардиоваскуларних болести, а смањује и ризик од појаве рака. Селен је важан и за рад штитне жлезде, јер у случају недостатка долази до хормонског дисбаланса.

Урме садрже лутеин и зеаксантин, познатих и као „витамини за очи“. Лутеин и зеаксантин убрајају се у групу каротеноида, делују као антиоксиданси и на тај начин штите мрежњачу ока од могућих оштећења изазваних светлом.

Међу корисним материјама које урме садрже налази се и фосфор који игра важну улогу у раду мозга. Због тога их нутриционисти препоручују онима који се баве интелектуалним радом.

Захваљујући високом садржају природних шећера - глукозе, сахарозе и фруктозе – смеђи дугуљасти плодови корисни су и у исхрани оних који троше доста енергије.

Природни шећер који се налази у урмама је одлична замена за обичан шећер. Лако се варе и смањују осећај глади и због тога их нутриционисти препоручују онима који се боре против вишка килограма.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 14. сеп 2018, 21:41)
NIkola [нерегистровани]

uuuu jeeeee

sidu leči

(понедељак, 10. сеп 2018, 08:45)
anonymous [нерегистровани]

Hurma , urma, datulja, date

Vrlo zdravo voce, ali zbog velike kolicine secera( u jednoj datulji prosjecne velicine ima oko 5 gr secera) treba biti oprezan i zdrava osoba ne bi trebala uzimati vise od 5-7 komada dnevno, a fizicki vrlo aktivne osobe i malo vise u porcijama od oko 3 komada.
Stari Grci rekose : umjerenost u svemu.

(понедељак, 10. сеп 2018, 06:52)
anonymous [нерегистровани]

Природни шећери

Свашта! Сви шећери су природни и једнаки без обзира одакле потичу. Фруктозе такође има, на пример, у јабукама, сахарозе у шећерној репи или трсци, а глукозе у грожђу. Ни по чему се не разликују од оних из урми.

(недеља, 09. сеп 2018, 22:59)
anonymous [нерегистровани]

Re: A sta (odgovor Mirjani)

Preko 60% (60 - 80%) urminog ploda je - šećer. Situaciju dodatno komplikuje to što je najveći deo tog šećera u obliku glikoze, koja od svih šećera najbrže diže nivo šećera u krvi, a fruktoze (koja sporije diže nivo šećera u krvi) ima veoma malo.
Nutricionisti koji odlično poznaju urmu kao hranu, kažu da zdrava(!) osoba sme dnevno da pojede čak tri (3) urme!!!
Šta reći za dijabetičara?
Budući da sam u životu imao mnogo kontakata sa ljudima iz krajeva odakle nam urme dolaze, došao sam do zaključka da ljudi u tim krajevima imaju drugačiji metabolizam od našeg, pa ono što oni mogu jesti neograničeno - mi moramo veoma oprezno.

(недеља, 09. сеп 2018, 20:11)
anonymna GR [нерегистровани]

vitamin B

a ono što niste napišali je ono što urme sadrže i vitamin B, a jedna porcija se sastoji od triju urmi tj 28gr ukupno.

(недеља, 09. сеп 2018, 20:09)
mirjana [нерегистровани]

a sta

je sa dijabeticarima,dali ono mogu da ih jedu?

(недеља, 09. сеп 2018, 20:05)
anonymna GR [нерегистровани]

tačno

nemam zdravstvenih problema ali slažem se sa tekstom, konzumiram suve urme kad poželim slatkiš ili čokoladu i ovako izbegavam puno kalorija a dobijem energiju. Dobar rad creva takođe, zboh vlakana. Volim urme! od urmi se pravi i najukusnija marmelada!