Урме – слатки и здрави залогаји

Неправедно запостављена у овим крајевима, урма је слаткиш међу воћем који организму може донети бројне користи. Плодови браон боје извор су селена, богати су влакнима и антиоксидансима, а због високог садржаја фосфора зову их и храном за мозак.

Урме – слатки и здрави залогаји Урме – слатки и здрави залогаји

Важно место на трпези урме заузимају у арапским земљама, међутим, у остатку света нису тако често заступљене и то најчешће сушене.

Њима се, као слаткишу из природе, окрећу они који избегавају шећер. Посебно су значајне за вегетаријанце, јер садрже неке за организам важне материје које се теже налазе у намирницама „обичног“ менија. Међу њима предњачи селен.

Овај антиоксиданс спречава јача имунитет, ефикасан је у превенцији кардиоваскуларних болести, а смањује и ризик од појаве рака. Селен је важан и за рад штитне жлезде, јер у случају недостатка долази до хормонског дисбаланса.

Урме садрже лутеин и зеаксантин, познатих и као „витамини за очи“. Лутеин и зеаксантин убрајају се у групу каротеноида, делују као антиоксиданси и на тај начин штите мрежњачу ока од могућих оштећења изазваних светлом.

Међу корисним материјама које урме садрже налази се и фосфор који игра важну улогу у раду мозга. Због тога их нутриционисти препоручују онима који се баве интелектуалним радом.

Захваљујући високом садржају природних шећера - глукозе, сахарозе и фруктозе – смеђи дугуљасти плодови корисни су и у исхрани оних који троше доста енергије.

Природни шећер који се налази у урмама је одлична замена за обичан шећер. Лако се варе и смањују осећај глади и због тога их нутриционисти препоручују онима који се боре против вишка килограма.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво