Нови успех српских лекара – у Крушевцу одстрањен тумор од чак 30 килограма!

На Гинеколошко-акушерском одељењу крушевачке Опште болнице, шесточлани тим лекара уклонио је тумор јајника тежак чак 30 килограма. У Крушевцу није забележен такав случај, а реткост је и у знатно већим здравственим центрима.

Могућност да буде оперисана у неком од Клиничких центара, пацијенткиња стара 63 године из околине Александровца је одбила, указавши поверење крушевачким гинеколозима који су захват обавили у рекордном року.

„То је уигран тим. Тим који ради те сложене операције. Трајало је 50 минута. Уз помоћ колегинице др Дејане Милојевић, уз помоћ др Уроша Вукајловића, др Чеде Пејчића који је анестезиолог, анестетичарке Марине Милићевић и наше инструментарке Тање Петровић“, објашњава др Славица Вуканић, спец. гинеколог акушер.

Да је промена на јајнику необично велика и да ће захват бити сложен, лекари су очекивали, али не и то да ће тумор бити бенигни и тежити чак 30 килограма.

„Јако смо били зачуђени, уплашени, изненађени, јер никада нисмо видели тако нешто. То је била формација бледоружичасте боје, која је била са израженом васкуларном шаром, досезала до грудне кости. Напред слободна, позади у прираслицама. Све смо ми то лепо ослободили. Постоперативно такође се госпођа лепо опоравила, пети дан је отишла кући, седми дан је дошла на контролу и све је било онако као што се само може пожелети“, додаје др Славица Вуканић.

Да би тумор достигао 30 кг, процењује се да му је било потребно око пет година. Код малигних промена тај рок је често краћи.

„За јајник је потребно релативно можда кратко време да би се он развио, до годину дана, или нешто мало више. Док на пример, малигном оболењу грлића је потребан неки период од пет до седам година да би то неко минимално обољење прешло у злоћудно“, истиче др Благоје Миловановић, начелник ГАО Опште болнице „Крушевац“.

Лекари подсећају да шансе за излечење велике ако се реагује на време, зато се, бар једном годишње, свакој жени саветује превентивни гинеколошки преглед.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво