Витамин Д и болести срца

Особе са врло ниским нивоом витамина Д у крви изложене су знатно већем ризику од шлога и болести срца и крвних судова него они који имају прописане количине те важне материје у крви, упозоравају стручњаци.

Недостатак витамина Д може се довести у везу са знатно већим ризиком за обољевање од кардиоваскуларних болести, можданог удара и смртности уопште, показала је једна америчка студија.

Током једногодишњег истраживања учествовало је 27.686 особа старијих од 50 година које претходно нису имале кардиоваскуларна обољења.

Студија је показала да особе са врло ниским нивоом витамина Д у крви имају 77 одсто већи ризик да умру него особе које имају прописан ниво тог витамина у крви.

Особе код којих је измерено знатно смањење нивоа витамина Д изложени су 45 одсто већем ризику да добију коронарну болест и чак 78 одсто већем ризику од можданог удара, у поређењу са људима код којих је ниво те супстанце у границама нормале.

"Закључили смо да је код људи старијих од 50 година чак и умерен недостатак витамина Д повезан са развојем коронарне болести, срчане инсуфицијенције, са можданим ударима и са повећаном стопом смртности", рекла је Хајди Меј, један од аутора студије.

Нова научна сазнања донекле коригују уобичајена упозорења да је излагање сунчевој светлости опасно.

Нека истраживања потврдила су да сунцева светлост подржава здравље тако што потстиче тело на производњу витамина Д који штити од рака и болести срца и брани организам од других тешких болести као што су мултиплекс склероза, реуматски артритис или дијабетес.

Многи специјалисти уверени су у моћна дејства Д витамина па препоручују да се дуже борави на сунцу и да се Д витамин и додатно узима у виду додатака исхрани, пошто га ни уз пажљиво избалансирану исхрану често не уносимо у организам у довољним количинама.

Хајди Меј, која је епидемиолог у Институту за кардиологију при Клиничком центру "Интермаунтин" у Солт Лејк Ситију, каже да су резултати њихове студије изненађујући и веома важни, јер се једноставним кориговањем недостатка витамина може утицати на смањење ризика од кардиоваскуларних болести.

Истраживања су потврдила да витамин Д има улогу у бројним биолошким функцијама, међу којима су артеријски притисак, контрола нивоа глукозе у крви и упални процеси, што су све фактори ризика за појаву кардиоваскуларних обољења.

Будући да је и ова студија, као и неке раније, заснована једино на опсервацији, не може се са сигурношћу закључити да је недостатак витамина Д у директној вези са повећаним ризиком од болести срца и крвних судова.

Међутим, закључак ове студије обезбеђује ваљане разлоге за покретање нових истраживања, оценио је Брент Мулештајн, директор Института за кардиоваскуларна истраживања у медицинском центру у Солт Лејк Ситију.

"Мислимо да су резултати ове студије довољни да оправдају клиничка испитивања у којима ће се пацијентима који имају недостатак витамина Д он давати додатно, како би се са сигурношћу утврдило да ли такав приступ може да смањи ризик за срчану кризу или мождани удар", нагласио је Мулештајн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво