Исхрана у време празника

Лекари Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саветују избегавање прекомерног уноса хране и пића који може изазвати здравствене тегобе и умањити добро празнично расположење, наводи се у препорукама објављеним на сајту те установе.

Посебан опрез током предстојећих празника саветује се грађанима који већ имају одређене кардиоваскуларне, желудачно-цревне или метаболичке поремећаје.

Из „Батута“ упозоравају да обилни оброци и прекомеран унос масне, слане и слатке хране могу довести до наглог скока крвног притиска, поремећаја регулације шећерне болести, болова у стомаку, мучнине, надутости и других поремећаја варења.

Препорука је да празнична трпеза не обилује намирницама као што су месне прерађевине, свињско и јагњеће печење, салате и слани ролати са великом количином мајонеза, млечни производи са високим садржајем млечне масти и колачи са великом количином маргарина, белог шећера и брашна.

Уместо висококалоричне хране саветује се унос свеже салате од поврћа и кувано поврће богато дијетним влакнима које ће, како наводе лекари, изазвати бржи осећај ситости и смањити апетит.

У празничном менију значајно место треба да имају салате од свежег воћа, воћни колачи и пите и колачи на бази сувог и орашастог воћа без додатка шећера.

Стручњаци „Батута“ саветују избегавање пржене, поховане, претерано зачињене и љуте хране, као и досољавање хране. Треба водити рачуна и о уносу течности и избегавати заслађене сокове, безалкохолне газиране напитке и алкохол.

Лекари подсећају да распоређивањем празничних јела у три главна оброка и две ужине смањује опасност од преједања.

Онима који претерају са јелом и пићем, саветује се да исхрана после празника буде базирана на свежим, бареним, куваним намирницама биљног порекла, интегралним житарицама и мањим количинама посних меса.

У препорукама „Батута“ наводи се да незаслађени биљни чајеви и ферментисани млечни производи са ниским садржајем млечних масти и пробиотским културама могу ублажити тегобе изазване поремећеним варењем.

Такође, саветује се више физичке активности у првим данима после празника како преобилна и енергетски богата исхрана не би довела до повећања телесне тежине.

Оне који посте, лекари упозоравају да прелазак на мрсну храну мора бити постепен и у првим данима после поста препоручују „бели мрс“ – млад бели сир, јогурт или кисело млеко и посна меса.

број коментара 0 пошаљи коментар