Будите умерени у јелу и пићу током празника

Богате трпезе представљају незаобилазни део славских и празничних гозби, а прекомерни унос хране и пића као последицу има отежано варење.

Будите умерени у јелу и пићу током празника Будите умерени у јелу и пићу током празника

Обично се након обилних оброка јави надутости с мучнином, подригивање, осећај бола и нелагодности у горњем делу стомака. Гастроентеролог Татјана Цвејић Пашић каже да је храна која се конзумира у време славских и празничних трпеза, али и ван њих, често изузетно калорична – масна и јака, те је изразито тешка за варење.

„На српској трпези вековима је доминирала храна пуна целулозе, а треба нагласити да наш дигестивни систем нема могућност варења такве хране свакодневно“, објаснила је др Цвејић Пешић за Танјуг.

Лоше животне навике и недовољно кретање, како каже, уз конзумирање високоенергетских напитака и висококалоричне хране, довело је до значајног пораста метаболичког синдрома – повећао се број пацијената који болују од шећерне болести тип 2 и повишеног крвног притиска.

Процена је да око 35 одсто пацијента који имају шећерну болест тип 2 има и поремећај егзокрине функције панкреса.

Докторка Цвејић Пешић истиче да се осећај нелагодности у стомаку, тежина, мучнина и претерана надутост могу смањити препаратима панкреасних ензима.

„Треба нагласити да пацијенти који су имали операцију жучне кесе, операцију желуца и дванаестопалачног црева имају већу потребу за панкреасним ензимима“, објаснила је докторка и додала да код таквих пацијената нема адекватне количине жучи за варење масти или се храна због оперативно скрећених органа „брже пропасира“, те излучени панкреасни ензими немају довољно времена нити адекватну пе-ха вредност за деловаље.

Сви пацијенти који имају хронични панкреатитис имају потребу за сталном надокнадом панкреасних ензима.

„Уколико тегобе и даље постоје упркос употреби панкреасних ензима, пацијент се мора обратити свом лекару и урадити лабораторијске анализе, преглед столице, ултразвучни преглед абдомена ради искључивања других болести“, закључила је др Цвејић Пешић.

Надутост, мучнина, подригивање, осећај бола и нелагодности могу бити и резултат многобројих обољења дигестивног тракта као што су чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, обољења жучне кесе или гуштераче, али и болести танког црева.

Од помоћи може бити и промена животних навика као што је конзумација мањих и чешћих оброка, довољно времена издвојеног за сваки оброк, избегавање одређених намирница чијом разградњом настају гасови, избегавање такозване брзе хране, грицкалица и газираних пића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво