Биотехнологија – будућност лечења стерилитета

Последње две деценије, мушки стерилитет је и у свету и код нас у великом порасту. Раније су тај проблем у много већем броју имале жене, али их мушкарци сада сустижу. Статистика показује да у Србији сваки седми пар има проблем да природним путем дође до потомства.

Све више мушкараца, чак млађих од 35 година, не може да има потомство. Истраживања указују на то да је главни разлог савремени начин живота: смањена физичка активност, лоша исхрана, алкохол, цигарете, продужено радно време.

„Осму годину смо лечили брачни стерилитет. Проблем је био код мене, у тиму је био поред уролога, гинеколог, биолог. Било је упорно, било је компликовано, инфекције и све остало, сада хвала богу имамо двоје деце, све је решено“, каже један пацијент. 

Постоји много урођених и стечених узрока стерилитета. Урођени се теже лече, а лако откривају.

„Поремећаји кароитипа нам указују на неке ситуације када мушкарци практично не могу да произведу, немају сперматозоиде. Инфекције и повреде, било спортске повреде у току дечијег узраста које су мушкарци можда и заборавили, доводе до зачепљења каналића, стрес. Свако нервирање због хормонског поремећаја у хормонском статусу доводи до тога да је спермограм лошији“, објашњава гинеколог ГАК „Народни фронт“ Елијана Гаралејић.

Александар Љубић, гинеколог болнице „Јевремова – Медигруп“ каже да се прво покушава са једноставнијим начином лечења.

„Прво лечење лековима, корекција хормонског поремећаја, хируршка корекција, имунолошка. Ми ту можемо да и у ситуацијама где постоји само један сперматозоид у екулату или чак не постоји ниједан а стварају се у тестису, да те сперматозоиде нађемо и оплодимо јајну ћелију и доводимо до рађања“, објашњава Љубић. 

Мушки стерилитет може да се излечи све савременијим медицинским техникама. Биотехнологија је будућност лечења стерилитета, односно вантелесна оплодња, корекција матичних ћелија, генетско програмирање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво