Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње

Људи старији од 75 година, који редовно пију лекове за разређивање крви, међу којима је аспирин најпопуларнији, десет пута су склонији него млађи људи да претрпе обилна и често смртоносна унутрашња крварења.

Милиони људи старијих од 75 година треба да размисле о свакодневном коришћењу аспирина, лека који пије скоро половина старијих људи како би спречили срчане и мождане ударе.

Истраживачи са Универзитета Оксфорд кажу да пацијенти који су већ претрпели срчани или мождани удар треба и даље да пију аспирин на дневној основи, али и додатни лек који би спречио ризик да дође до крварења.

Осим тога, стручњаци објашњавају да милиони осталих старијих људи, који пију аспирин као меру превенције а нису имали срчани или мождани удар, треба да размисле о томе да престану са коришћењем лека.

Ипак, нагласили су да нико не треба да престане да користи лек одмах и без консултовања лекара, јер би такав потез могао да представља моментални ризик по здравље.

Скоро 40 одсто пензионера у Великој Британији пије аспирин свакодневно, а тај број је подједнако подељен између оних који су већ претрпели срчани или мождани удар и оних који нису.

Многи доктори хвале добре ефекте аспирина, истичући да може да заштити од срчаних болести, можданог удара и рака.

Међутим, дуго је већ познато да коришћење аспирина може да доведе до крварења у систему за варење. Нова студија, објављена у часопису Лансет (The Lancet), сугерише да је опасност од крварења драстично већа него што се раније мислило и да расте са старошћу.

Професор Питер Ротвел, предводник истраживања, каже да аспирин само у Великој Британији узрокује 20.000 случајева унутрашњег крварења, од чега се 3.000 заврши фатално.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво