Сок од парадајза укуснији у авиону?

Уколико се питате како је могуће да је ваша омиљена храна другачија у авиону, стручњаци вам поручују да нисте ништа умислили већ да иза промене укуса намирница на 10.000 метара стоји веома занимљиво научно објашњење. Тако је, на пример сок од парадајза укуснији у авиону!

Сок од парадајза укуснији у авиону? Сок од парадајза укуснији у авиону?

Резултати недавних истраживања показују да они који иначе не воле укус сока од парадајза овај напитак радо наручују у авиону.

Неколико је фактора који утичу на промену укуса хране. Чим закорачимо у авион, чула укуса и мириса отупљују због смањене влажности ваздуха, а када се летелица попне међу облаке та чула се мењају потпуно.

Сензација је, како објашњавају стручњаци, слична борби са чулом укуса и мириса када смо прехлађени.

Слатки и слани укуси посебно су тешки за уочавање на 10.000 метара. Да бисмо осетили укус неопходно је да нос ради добро. Међутим, исушен ваздух у авиону готово да блокира рецепторе за мирис што доводи до тога да храна има блажи укус него што смо навикли.

У таквим условима је око 30 одсто теже осетити сладак или слан укус, утврдили су немачки стручњаци током истраживања спроведеног 2010. године.

Укус сока од парадајза при измењеном притиску у кабини авиона постaје слађи, чак добија воћну ноту.

Уз то, парадајз има умами укус. На овај укус не утиче надморска висина, а научници претпостављају да је чак и појачан захваљујући буком попут авионских мотора. Због тога је умами лакше уочљив у соку од парадајза, те овај напитак чини укуснијим у ваздуху него на Земљи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво