Сладолед као лек

Последице хемотерапије попут дијареје, анемије и недостатка апетита ускоро би могле да буду ублажене, не новим леком, већ сладоледом, прецизније, активним супстанцама из тог млечног производа.

Новозеландски научници раде на производњи једне врсте сладоледа која ће бити тако добра за здравље да ће се издавати на лекарски рецепт.

Истраживачи са Универзитета у Окланду покушавају да, у сарадњи са гигантом за производњу млечних производа „Фонтера", дођу до „медицинске ледене посластице" која помаже оболелима од карцинома да се лакше изборе са нуспојавама хемотерапије.

Сладолед, симболично назван „Ричарџ" (ReCharge, што на енглеском значи допунити, поново напунити), користи активне супстанце млечних производа да ублажи дијареју, анемију и недостатак апетита код пацијента који су подвргнути хемотерапији.

"Увек постоји велико интересовање за откривање начина на које храна утиче на терапију против рака", истакао је доктор Дејвид Перез из Националног центра за испитивање рака.

Према речима шефа технолошког сектора „Фонтере" доктора Џеремија Хила, рад на развоју сладоледа „Ричарџ" окупио је око 350 врсних истраживача млечних производа, као и медицинске стручњаке са Универзитета.

„Два биоактивна састојка сладоледа „Ричарџ" имају јединствену способност да помогну организму да се избори са нежељеним дејствима хемотерапије" објаснио је др Хил.

Волонтери, који су тестирали овај производ, јели су сваког дана 100 грама сладоледа са укусом јагоде и врло брзо осетили позитивне ефекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво