Москва се заљубила у бургер од речног пацова

Заборавите кељ или киноу. Домаћа, приступачна и пуна храњивих састојака, нутрија, или речни пацов, постала је најновији деликатес у московским ресторанима ове јесени.

Иако се назива речним пацовом, нутрија је крупан глодар наранџастих зуба распрострањен по читавом свету, па и Русији. Крзнаш са густим брковима брзо је пронашао пут до људског срца - преко стомака.

Једење глодара може да асоцира на слике изгладнелих сељака који покушавају да преживе или становника у граду под опсадом очајних да се нахране, али 35-годишњи кувар и менаџер ресторана, Такир Коликбердијев, има друге замисли. Сервира нутрија бургере у низу својих ресторана у центру Москве, пише Гардијан.

Недавно отворени „Краснодар бистро“, који је име добио по граду из ког Такир потиче, веома је популаран код млађих становника престонице због великог кулинарског избора и изузетно квалитетних локалних састојака у њима.

Они који се гаде од помисли да једу глодаре једноставно нису довољно информисани, објашњава Коликбердијев.

„Нутрија је заиста чиста животиња. Не само што је биљојед, већ сву храну пере пре него што је поједе. И веома је богата омега-3 масним киселинама. Многи доктори и нутриционисти је препоручују“, истиче кувар.

Бургер од нутрије је нешто блеђе боје, сочан и има укус негде између ћуретине и свињског меса. Одличног је укуса, а порција кошта око 8 евра.

Ови глодари се множе изузетно брзо и веома су распрострањени, па су прилично јефтина животиња за узгајање. Деведесетих година када је Русију погодила криза, људи нису могли да приуште капуте од традиционално коришћеног крзна, па су нутрије узгајане као јефтина замена.

Тада је почело и да се, осим крзна, користи и њихово месо. „Свако село у региону Краснодара имало је 100 и више нутрија па сваки пут када би отишли код деде и бабе, правили би нам паприкаш од њих“, присећа се Коликбердијев.

У Москви, са друге стране, конзумирање нутрије није се могло ни замислити доскора. Али, времена се мењају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво