Како да избегнете „зимске“ килограме

Највише се гојимо током празничног периода, а процењује се да је за враћање на пређашњу тежину потребно око пет месеци. Ове зиме покушајте да се храните паметније – постоје укусне а здраве намирнице, које ће вам помоћи да одржите витку линију.

Моника Амстердам, директорка на Одељењу нутриционизма на Медицинском центру у Њу Џерзију, предлаже да се определите за печено поврће попут шаргарепе, црног лука, цвекле, тикве, слатког кромпира, репе или пашканата: „То су природно слатке и врло задовољавајуће намирнице, које хране наше органе и покрећу ум“.

Ејми Валпон, нутриционисткиња са Менхетна и ауторка књиге Eating Clean: The 21-Day Plan to Detox, Fight Inflammation, and Reset Your Body истиче да у каше, житарице, јогурт или шољу топлог бадемовог млека, током хладних дана, треба додавати цимет, мускатне орашчиће и друге зачине: „Такође, уносите свеж рузмарин. Ова биљка учиниће чуда за ваше непце. Када печете поврће или животињске производе, довољно је додате свеж сок од лимуна, маслиново уље и рузмарин“. 

Зима је извор стреса за тело, наводи Амстердамова, па је важно да одржавате стабилну телесну температуру. Обезбедите свом организму здраве супе и јела с много зеленог лиснатог поврћа и лука. У исхрану додајте и љуте папричице, ђумбир и биљне чајеве.

Кад печете или кувате кромпир или ђувеч, избегавајте непотребне састојке са високом концентрацијом масноће и бело брашно. „Одбаците маслац и користите кокосово уље у вашим рецептима за укусне оброке, без инфламаторних састојака“, каже Валпонова, додајући да користите бадемово брашно уместо белог, које повећава масу.

С обзиром на то да следи сезона празника, потрудите се да оброк унесете пола сата или сат времена пре изласка из куће. Пре свега, конзумирајте храну богату протеинима и добрим мастима. Најгоре што можете да учините је да гладни кренете у провод, јер ћете тада појести било шта, попут брзе хране на градском киоску.

Потрудите се да у торбици или аутомобилу увек имате паковање орашастих плодова, који ће вас заситити. Када конзумирате алкохол, потрудите се да после сваке чаше таквог пића попијете и чашу воде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво