Идентификовано антитело које уништава 98 одсто сојева ХИВ-а

Антитело изоловано из крви особе заражене ХИВ-ом успешно је уништило 98 одсто лабораторијски изолованих сојева ХИВ-а, укључујући и оне отпорне на друга антитела исте класе.

Велика ефикасност снажног антитела, названог „број 6“, чини га идеалним кандидатом за даља истраживања усмерена на лечење ХИВ инфекција, кажу научници са америчког Националног института за здравље, највеће биомедицинске истраживачке агенције на свету.

Стручњаци сада испитују еволуцију „броја 6“ како би разумели како је тачно развио способност тако ефикасног уништавања већине сојева ХИВ-а.

Идентификација антитела која уништавају ХИВ била је прави изазов за научнике, јер вирус брзо мења површинске протеине како би избегао препознавање од стране имуног система.

Пре открића „броја 6“, најбољи кандидат научника било је антитело „ВРЦ01“ (убија 90 одсто сојева), које су изоловали у истраживачком Центру за вакцине америчког Националног института за алергије и инфективне болести.

„Као и 'ВРЦ01', 'број 6' блокира инфекцију тако што се везује за вирус и спречава га да се прикачи за ћелије“, рекли су истраживачи у саопштењу за јавност.

Нова открића показују да „број 6“ има предности у односу на „ВРЦ01“ и нуди „боље и дуготрајније добробити лечења". Истраживачи такође верују да неће морати да га дају интравенозно, већ да у сало испод коже.

Према подацима Уједињених нација, широм света крајем 2015. године живело је 36,7 милиона људи са ХИВ-ом или сидом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво