Побуна против вакцине у Немачкој

Надлежни у Немачком друштву за општу и породичну медицину препоручили лекарима да не дају вакцине против вируса грипа Х1Н1, нарочито не трудницама и деци, јер је ризик већи од користи, преноси немачка штампа.

Пред почетак масовне вакцинације, у тексту „Побуна против вакцине", недељник „Шпигел" истиче да лекари и фармаколози упозоравају од рискантних додатних супстанци које оне садрже.

Председник Немачког друштва за општу и породичну медицину Михаел Кохен препоручио је лекарима да не дају вакцине против новог вируса грипа А(Х1Н1), нарочито не трудницама и деци, јер је ризик већи од користи.

Критичари страхују да фармацеутска индустрија намерно спроводи огроман фармаколошки експеримент, преноси „Дојче веле" писање „Шпигла".

Савезна влада, министарства и службеници вишег ранга добиће вакцину, која се разликује од оне, која је наручена за обичне грађане у Немачкој.

Њихова вакцина се боље подноси, нема нежељних споредних дејстава јер нема бустера, то јест супстанци које појачавају дејство вакцине, а ни конзерванса.

Лист „Велт" коментарише да то сигурно није охрабрујућа вест за грађанство, које и онако није сигурно да ли да се вакцинише или не.

То је опасан сигнал који нам открива да у земљи постоје две класе. То нас подсећа на Орвелову „Животињску фарму" место где су сви једнаки... само неки мало више.

Јасна порука

Погубно је то што је наручено 200.000 вакцина за изабране, највише службенике. Тако грађани неће поверовати, мада их у то стално уверавају, да је вакцина против новог грипа коју треба да приме безазлена.

И онако је због сумњи у вакцину, само четвртина становништва уопште изразила жељу да се вакцинише.

Сада је порука јасна - та вакцина уопште није тако безазлена и због тога ће људи, важни за земљу, добити другачију, бољу вакцину, пише „Велт".

Интересантно је да су и службеници у „Паул Ерлих институту", који су одобрили масовну употребу вакцине, на листи оних који ће добити другачију бољу вакцину.

Председавајући комисије за лекове удружења немачких лекара Волф-Дитер Лудвиг оценио је да је то скандалозно и да је читава кампања око масовног вакцинисања „несрећна ствар".

"Користи од масовног вакцинисања су неизвесне, а проблеми су свакако присутни. Здравство у Немачкој је пало под утицај фармацеутских концерна који желе само да зараде паре", истакао је Лудвиг.

Осим тога, пошто вакцина која је предвиђена за масовно вакцинисање није тестирана на трудницама и оне ће морати да приме бољу вакцину.

Надлежни државни секретар у Министарству здравља Немачке Клаус Тео Шредер потврдио је да се воде разговори са произвођачима вакцина, али и са министарствима здравља у Француској и САД, да се вакцине без појачивача набаве и за труднице.

Лекари опште праксе и дечији лекари критикују кампању за масовно вакцинисање. Волфрам Хартман, председник удружења педијатара, оптужио је Владу да је дала научно погрешне изјаве.

Вакцина није тестирана на трудницама, нити на деци млађој од три године, због тога је ризик сувише велики. Деца имају имуни систем који је склон претераним реакцијама, а управо то могу да изазову такозвани појачивачи садржани у вакцини предвиђеној за масовну употребу, упозорили су немачки педијатри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво