Физичка основа плацебо ефекта

Немачки стручњаци утврдили су да и само веровање да је третман ефикасан физички изазива прекид сигнала бола, што ствара могућност развоја нових начина борбе против таквих здравствених проблема.

Благотворан утицај лажног лека на стање пацијента, односно плацебо ефекат, није само ствар уображења, он је стваран и допире све до кичме, закључили су стручњаци Универзитетског медицинског центра Хамбург-Епендорф у Немачкој.

То откриће могло би да помогне проналажењу нових начина борбе против бола и других поремећаја.

Користећи специјалну врсту магнетне резонанце, fMRI, немачки стручњаци су утврдили да само веровање да је третман против бола ефикасан изазива прекид сигнала бола у региону кичмене мождине познатом као леђни рог.

То указује да се ради о „моћном биолошком механизму", закључили су стручњаци.

Вођа истраживања Фалк Ајперт и његове колеге изложили су болној врелини мишице петнаесторице здравих мушкараца и потом упоредили реаговање кичмене мождине код оних који су мислили да су болна места третирана анестетичким кремом и код оних којима је речено да је у питању плацебо.

Ниједна од крема уопште није била делотворна против бола, али је код испитаника који су веровали да добијају анестетичко средство дошло до знатне редукције нервне активности у кичменој мождини.

Особина лажних лекова, који не садрже активне супстанце, да остваре прави клинички бољитак дуго већ мучи докторе и нервира фармацеуте.

У клиничким тестирањима медикамената једној групи испитаника се обично даје експериментални лек, а другој плацебо.

Чињеница да се стање често побољшава и код оних лечених плацебо препаратом, отежава доношење закључка да ли је лек који се тестира ефикасан.

Плацебо ефекат је нарочито јак када се третирају нека стања у вези са централним нервним системом, као што су депресија или бол.

Стручњаци традиционално на тај ефекат гледају као на чисто психолошки, али немачко истраживање показује да у томе постоји и важна физичка компонента.

Још није јасно шта то смирује сигнале бола у кичми када се примењује плацебо.

Ајперт претпоставља да је у питању дејство више хемијских једињења, укључујући и природне опијате, норадреналин и серотонин.

Реч плацебо потиче иначе из латинског језика и значи „удовољићу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво