Како што брже до равног стомака

Не треба да паничите ако не можете да закопчате омиљене панталоне пред лето – стручњаци истичу да је често реч о стомачној надутости, која је узрокована водом и гасовима, а не о вишку килограма. Британска нутриционисткиња др Мерилин Гленвил открива на који начин се брзо може уклонити надутост.

Како што брже до равног стомака Како што брже до равног стомака

Уносите више воде

Као што је одавно познато, људско тело је 70 одсто сачињено од воде. Иако можда сматрамо да бисмо смањили надутост стомака тиме што не бисмо уносили много воде, то је потпуно нетачно. Др Гленвил, ауторка књиге Natural Alternatives to Sugar (Природне алтернативе шећеру), истиче да већина људи чак ни не уноси довољно течности.

„Већина нас не пије довољно течности, а иронично, жене које пате од задржавања воде имају тенденцију да ограниче унос течности, мислећи да ако је мање пију, мање ће њихова тела задржавати воду. У ствари, истина је сасвим супротна. Ако ограничите унос течности, ваше тело ће покушати да надокнади и задржи течност, а то може да изазове надутост.“

Пажљиво бирајте воће и поврће

Иако је генерално све поврће добро за организам, ипак би требало паметно куповати на пијаци или у супермаркету.

„Броколи, карфиол и купус могу да изазову надимање и гасове. За неке људе, то поврће се не вари у потпуности у танком цреву, често због недостатка ензима. То значи да, када стигну до дебелог црева, бактерије у том делу могу да изазову гасове и надимање док се храна вари.“

Што се воћа тиче, шљиве могу да изазову проблеме и надимања јер су препуне шећерних алкохола, који ферментишу и изазивају гасове.

Смањите унос млечних производа

Чак и ако сте велики љубитељ млечних производа, смањење њиховог конзумирања је једноставан начин да се решите надутости.

„Неке особе не производе ензим лактазе који помаже да се разложи лактоза, односно шећер који се налази у млеку. Нама је неопходан тај ензим у телу како би се разбила лактоза, која  иначе ферментише у цревима и изазива бол, гасове и надутост.“

Ограничите зачине

Ако сте љубитељ карија, изаберите блажу верзију тог зачина у исхрани. Јаче зачине би требало избегавати уколико покушавате да зауставите надимање.

Нека зачињена храна може да стимулише ослобађање желудачне киселине, што може да изазове иритацију и ферментацију у пробавном систему.

Уносите више влакана

Влакна су од суштинског значаја за здрав систем за варење и имају благотворно дејство на црева, као и на остатак тела.

„Влакна такође спречавају да храна иструли у вашем телу, што може да доведе до симптома попут надимања“, истиче др Мерилин.

Дакле, опремите се залихама житарица које су пуне влакана, као и печуркама и слатким кромпиром.

Правилно жваћите храну

Покушајте да жваћете сваки залогај док храна не буде потпуно самлевена – не само да ће то осигурати правилно варење хране, већ ћете и јести спорије.

Када више времена жваћемо храну, постајемо ситији и теже се преједамо.

Избегавајте велике оброке

Једите мање, али чешће. Обилни оброци повећавају осећај ситости али је тиме већа вероватноћа да ћемо унети више калорија.

Уместо да једете три велика оброка дневно, покушајте да распоредите у току дана четири до шест мањих оброка.

Не жваћите жваке

Жваке могу да доведу до гутања ваздуха, што изазива надутост. Др Мерилин истиче да жваке могу да стимулишу дигестивне ензиме да очекују храну, што може да изазове глад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво