Светски дан менталног здравља

Према подацима СЗО, 12 одсто светске популације има неки ментални проблем, а 450 милиона људи у свету има потребу за услугама ради побољшања менталног здравља. Манифестацијама у већим градовима Светски дан менталног здравља обележава се и у Србији.

Поводом обележавања 10. октобра, Светског дана менталног здравља, широм света организоване шетње за ментално здравље.

Због забрињавајућих података, стручњаци указују да би требало да пацијенти више користе услуге лекара у примарној здравственој заштити, као и да је неопходно посебну пажњу посветити дестигматизацији оболелих и лекара који их лече у чему медији треба да имају важну улогу.

Организација "Каритас" и Министарство здравља Србије покренули су антистигма кампању под називом "Отворимо врата", са поднасловом "Душевна обољења нису заразна, али равнодушност јесте".

Према речима организатора, циљ кампање је подизање свести о значају социјалне рехабилитације и превенција стигматизма и маргинализације особа са тешкоћама у менталном здрављу.

На шеталишту поред Савског језера у Београду били су постављени штандови различитих удружења која се баве подршком особама са тешкоћама у менталном здрављу које су и учествовале у шетњи.

Држвани секретар у Министарству здравља Периша Симоновић рекао је окупљенима пре почетка шетње да је Светски дан менталног здравља дан када запослени у здравству сумирају своје резулате.

Симоновић је истакао значај пружања помоћи особама са менталним тешкоћама и оценио да ће данашња шетња бити шетња среће и задовољства која се никада неће прекинути.

Паоло Сера из хуманитарне организације „Каритас" рекао је да је важно што у данашњој шетњи учествују корисници услуга који су и протагонисти акције, и то што су дошли многи из психијатријских болница који данас „престају да буду пацијенти и постају грађани".

Директор Јавног предузећа Ада Циганлија Зоран Гајић рекао је да је то београдско излетиште одлично место за физичку и менталну релаксацију.

Славиша Јанковић из Секретаријата за здравство нагласио је да особе са менталним тешкоћама могу бити друштвено корисни чланови друштва.

Према речима Драгана Југовића из удружења Душа, Светски дан менталног здравља је велики дан за људе са менталним потешкоћама и прилика да се чују њихови проблеми.

Корисници Дневне болнице „Лаза Лазаревић" извешће представу „Сумњиво лице". У Италијанском културном центру биће приређена изложба дечјих радова, а у вечерњим сатима биће приказан филм под насловом "Све је могуће".

Осим у Београду, Светски дан менталног здравља обележава се и у Новом Саду, Ваљеву, Крагујевцу, Нишу, Суботици, Зрењанину, Вршцу, Врбасу, Руском Крстуру, Кули и Куцури.

број коментара 0 Пошаљи коментар