Јога исправља погрбљеност?

Вежбање јоге може да смањи закривљење у горњем делу кичме код старијих особа, показала студија Универзитета Калифорнија. Вежбање посебно делотворно код особа са флексибилнијом кичмом.

Ново истраживање показује да вежбање јоге може да смањи закривљење горњег дела кичме, које настаје код старијих људи.

Истраживање је вршено на мањој групи људи, а код испитаника који су радили вежбе јоге током шест месеци забележено је исправљање од око пет одсто у односу на остале.

Студију су извршили научници Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу, са др Гејл Гриндејл на челу, а објављено је у журналу, који издаје Америчко удружење за геријатрију.

Код појединаца са флексибилнијом кичмом, резултати показују да се закривљење на горњем делу кичменог стуба смањило за шест одсто.

„Субјектима, који су на почетку истраживања имали савитљивију кичму од осталих, највише је користило бављење јогом", истакла је др Гриндејл у изјави за агенцију Ројтерс.

Тим Универзитета Калифорнија вршио је редовна мерења закривљења кичме код 118 испитаника, који су били потпуно здрави, изузимајући блажи облик хиперкифозе, погрбљености својстене старијим особама.

Већина испитиваних су биле жене, чак 81 одсто, док је просек старости био око 75.

Три четвртине испитиваних навело је да је осећало болове у току четири недеље, које су претходиле истраживању, а око 60 одсто је рекло да је бол био учестао или свакодневан.

За шест месеци колико је трајало испитивање, 58 учесника студије је три пута недељно похађало часове јоге, где су учили технике правилног дисања и позе којима се повећава флексибилност и снага леђних мишића.

Осталих 60 испитаника чинило је контролну групу.

Када се упореде закривљења кичме, у групи која је радила јогу закривљење кичме се смањило, док је код контролне групе забележено погоршавање стања.

Такође, код оних који су вежбали, болови у горњем делу кичменог стуба знатно су смањени и код њих је забележено мање проблема са несаницом, повећана им је висина, а били су и у могућности да брже устају.

Како сматра др Гриндејл, резултати студије су показали да старачка закривљеност кичме није „свршени чин", па су зато потребна даља испитивања, која би показала делотворност јоге на лечење ове болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво