Формуле спасавају срце

Ризик од срчаног удара или изненадне срчане смрти може се утврдити и помоћу математичких формула. Користећи компјутерски софтвер, програме и сложене прорачуне, стручњаци КБЦ „Бежанијска коса" могу да утврде степен опасности од појаве тих болести срца.

Српски лекари тврде да су међу реткима у свету који могу да утврде да ли код пацијента постоји ризик од инфаркта или изненадне срчане смрти. И то помоћу доброг софтвера, неколико програма, и сложених математичких формула.

Стручњаци Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса" развили су и АНСА методу, којом се дијагностикује и поремећај аутономног нервног система.

Своје резултате представиће на Првом светском конгресу из неурокардиологије у Београду, који се одржава од 1. до 3. октобра.

Педесетједногодишњи Зораном Ракић након дијагностиковања синкопе, то јест пролазне кризе свести, узима одговарајућу терапију и каже да се добро осећа.

„Крене најпре мучнина, презнојавање, осећај несигурности, нестабилност. На крају осећате топлоту која вас одведе у кризу свести", описао је Ракић симптоме болести.

Ова лабораторија, је једиствена у Србији, а како тврди доктор Бранислав Миловановић, и у југоисточној Европи.

Уз употребу специјалне опреме лекари су у могућности да открију због чега долази до кризе свести, проблема са којим се у неком тренутку суочава чак шест одсто светске полулације.

Узроци могу бити неуролошки, кардолошки, али су често и непознати.

„Пацијенте подвргнемо дијагностичком тестирању у трајању од два сата, после тога носе холтере, и онда после тога се доноси крајњи закључак и лечи пацијнет. Имамо специјални протокол пратимо их три, шест или 12 месеци", објаснио је доктор Бранислав Миловановић из КБЦ „Бежанијска коса".

Кардиоваскуларни ризик

Уз примену такозване АНСА методе, дијагностикује се поремећај аутономног нервног система, а то је „софтвер организма" јер регулише рад свих органа, и утврђује се који је лек најбољи за пацијента.

Овде се може проценити и кардиоваскуларни ризик пацијената.

„Заснива се на математичкој анализи биолошких сигнала, негде у трајању од десет минута. За десет година испитали смо више од 2.000 пацијената, што је највећа група у свету", рекао је Миловановић истакавши да ту методу у југоисточној Европи примењује једино тим са КБЦ „Бежанијска коса". 

Организатори неурокардиолошког скупа у Београду тврде да је у питању историјски конгрес, јер се одржава први пут у свету.

„Будућност и медицине и науке су млади људи. Организатори скупа су урадили велики посао, спојили различите дисциплине и довели нас у овај прелеп град" истакао је Хајнц Ларман из организације ЕФАС.

Неурокардиологија је мултидисциплинарна област коју чине неурологија, кардиологија, интерна и општа медицина, дијабетологија, нефрологија, психологија, али и математика и физика. Први скуп неурокардиолога траје до суботе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво