Вакцина наде за спас од сиде

Током протеклих 30 година од сиде је умрло 25 милиона људи. Вакцина коју су тајландски научници направили у сарадњи са америчким војним стручњацима могућност инфицирања смањује за више од 30 одсто.

Прекретница у борби против сиде. На Тајланду је направљена вакцина која делимично спречава заразу вирусом ХИВ-а. Делотворност вакцине испитивана је седам година на 16.000 људи. Откако се појавила пре 30 година, од сиде је умрло 25 милиона људи.

Сваки дан се у свету 7.500 људи зарази вирусом ХИВ-а, изазивачем сиде. Научницима је, још откако се болест појавила осамдесетих година прошлог века, јасно да им је најважнији задатак да створе вакцину која спречава заразу. Ниједна се није показала делотворном.

Тајландски научници сада су, у сарадњи са америчким војним истраживачима, установили да комбинација две раније направљене вакцине смањује опасност од заразе за трећину.

Вакцинисана је половина од 16.000 здравих Тајланђана, укључених у испитивање. Упоређено је колико се њих потом заразило са бројем заражених међу невакцинисанима.

Смањује могућност заразе, али не делује на инфициране

"Закључак је да је вакцина смањује могућност заразе за 31,2 одсто. Не смањује, међутим, већ утврђено присуство вируса у крви", објаснио је министар здравља Тајланда Витаја Каевпарадаја.

Светска здравствена организација и стручњаци широм света оцењују да су резултати охрабрујући, али да је посао тек почео.

"Ова комбинација вакцина не може се за сада користити за масовну вакцинацију. Потребна су додатна испитивања како би јој се побољшала делотворност, али у наредних пет година требало би да имамо далеко боље резултате", очекивања су др Саладин Османов из Светске здравствене оргазизације.

Према његовим речима, ово је "светло на крају тунела" и да верује да ће научници и фармацеутска индустрија сада уложити далеко веће напоре у производњи вакцине.

Утврдити праве домете вакцине

Треба утврдити да ли би вакцина дала исти резултат у неком другом делу света, где су сојеви вируса различити од издвојеног на Тајланду.

Испитивање је урађено међу Тајланђанима, јер су се амерички војни стручњаци тамо затекли када је сида попримила размере епидемије.

Вирусом ХИВ-а заражено је више од 30 милиона људи у свету. Антивирусни лекови продужавају живот зараженима, али не постоји лек који би у потпуности елиминисао вирус из организма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво