Музика лечи срце

Скоро свака српска кућа поседује лек за, на пример, ангину пекторис. Лек је музика. Кардиолог Предраг Митровић недавно је доказао благотворно дејство музике код пацијената који су имали срчани удар.

Терапија коју пацијентима кардиолог у Ургентном центру у Београду Предраг Митровић преписује је два пута дневно по 12 минута музике.

За рад у којем доказује да музика лечи срце после срчаног удара, доктор Митровић је награђен на Конгресу кардиолога у Барселони.

Први корак у одређивању терапије је прецизно утврђивање типа музике коју оболели воле да слушају, јер би погрешан избор могао да им штети.

"То се врши одређеним тестом тако што смо осам врста музике пуштали пацијентима. Ставе се слушалице, пусти се тридесетак секунди и ако дође до рефлекса зенице значи да им та музика одговара", објаснио је Митровић.

Да музика није лек само за душу, већ и за срце, показало је истраживање доктора Митровића започето пре седам година.

Према његовим речима, праћењем је утврђено да су болесници који су слушали одређену врсту прописане музике имали статистички знатно мању појаву коронарних догађаја.

„Ређе су добијали поново срчани удар, много ређе су ишли поново на операције, мањи је био број смртних исхода у популацији која слуша музику", рекао је др Митровић и истакао да је код пацијената који су се придржавали терапије забележено и снижење крвног притиска.

Већ годинама у неким земљама музика се користи као терапија. Углавном је реч о умирујућим мелодијама које благотворно делују на труднице и децу.

Ово је прва студија, која дефинише тип музике и на који начин она утиче на конкретно обољење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво