Вакцина за жене корисна и за мушкарце

Најновија истраживања америчких стручњака показала су да вакцина против рака грлића материце "гардасил" може спречити настанак ретких канцера и код мушкараца.

У јеку дебате о реформи здравства, у Америци је почела и расправа - да ли вакцину "гардасил", која штити девојчице од полно преносивих болести, треба давати и дечацима.

Творци вакцине тврде да је апсолутно безбедна и да осим појаве кондилома, хуманих папилома вируса, може спречити и настанак ретких малигних обољења код мушкараца.

Три године од прве вакцине против рака грлића материце, Америчка управа за храну и лекове препоручила је употребу "гардасила" и мушкарцима.

После опсежног истраживања, на више од 5.000 дечака и младића старости између 9 26 година, утврђено је да је "гардасил" 89 одсто ефикасан у спречавању појаве четири најраспрострањенија типа хуманог папилома вируса.

"Вакцина у будућности може да помогне у спречавању настанка канцера, изазваног ХПВ вирусом код мушкараца и жена. То је сјајна шанса за наше синове," истакла је истраживач Ана Ћулијано.

Стручњаци наглашавају да вакцинација момака може спречити преношење вируса на девојке и појаву ретких облика канцера гениталија и ануса, али и рака уста и грла.

Ипак, неки су и скептични, јер је недавно истраживање утврдило да "гардасил", иако безбедан, може изазвати нуспојаве, попут крвних угрушака.

"Волео бих да моја ћерка и син добију вакцину која ће спречити појаву хуманог папилома вируса, али она не сме да има цену, не мислим финансијску, већ здравствену", каже Жак Мориц начелник гинекологије у болници "Рузвелт".

Америчке здравствене власти уверене су, пак, да је ХПВ вакцина сигурна, јер се ни код једног тестираног младића нису појавили нежељени ефекти.

Уколико добије одобрење за продају, "гардасил" за мушкарце коштаће 390 долара за три обавезна вакцинисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво