Никотин "вара" мозак

Мозак изложен дејству никотина почиње да тумачи пушење као корисно понашање, показује нова студија. Никотин користи подсвесни механизам учења, који повезује ситуације из окружења и одговарајућу реакцију.

Истраживање је показало да никотин, састојак из цигарета који изазива зависност, "вара" мозак да повезује ситуације из окружења са пушењем.

То би могло да објасни зашто бивши пушачи имају жељу за да запале цигарету баш онда када су у бару или после оброка.

Студија, коју су спровели истраживачи са Медицинског колеџа Бејлор (БМК), објављена је крајем недеље у медицинском часопису Неурон.

"Наш мозак функционише тако што повезује догађаје из окружења са реакцијама, па емитује сигнал за награђивање када се понашамо на начин који нам је користан", закључио је коаутор студије др Џон Дани, професор неурологије на БМК.

"Никотин преузме контролу над овим подсвесним механизмом за учење, тако да мозак тумачи пушење као позитивну акцију".

Дани објашњава да због тога одређени догађаји из окружења могу да изазову жељу за пушењем. Алкохол, оброк са пријатељима и вожња у аутомобилу могу да постану сигнал који изазива пушење.

Појачана мождана активност 

Дани и други коаутор студије, др Ђианронг Танг, испитивали су какву мождану активност изазива никотин код мишева.

Мишевима је било омогућено да лутају кроз апаратуру која је састављена од две коморе. У једној комори би били изложени никотину, а у другој раствору соли.

Научници су пратили колико дуго се мишеви задржавају у коморама, као и мождану активност у хипокампусу, делу мозга у којем се стварају нова сећања.

"Активност у мозгу је била невероватна", рекао је Дани.

"У односу на слани раствор, никотин је јачао везе међу неуронима до 200 процената. То ојачавање веза је показатељ стварања нових сећања."

Дани је објаснио да би разумевање механизама уз помоћ којих се креирају сећања, могло да помогне у бољем разумевању и проналажењу лека за болести као што су Алцхајмерова или Паркинсонова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво