Уринарни проблеми и падови

Ризик од пада већи је код старијих мушкараца који имају умерене или израженије тегобе са уринарним трактом, показали су резултати истраживања које су спровели амерички стручњаци.

Старији мушкарци са умереним, или тешким проблемима са бешиком, под већим су ризиком од пада, поручују амерички стручњаци са Калифорнијског универзитета.

Висока заступљеност такозваног "симптома доњег уринарног тракта" код старијих припадника "јачег пола" указује на значај овог проблема, нарочито с обзиром на то да се живот мушкараца убрзано продужава, нагласили су представници америчког тима.

Стручњаци из Сан Диега су на узорку од 5.872 испитаника старијих од 65 година утврдили да 54 одсто има неки облик тегоба са доњим уринарним трактом, 39 умерени, а седам процената има тешке симптоме.

Током 12 месеци, колико су учесници студије праћени, чак четвртина испитаника је пријавила најмање један пад, док је 12 одсто пријавило да је пало два и више пута.

При том је утврђено да су падовима у много већој мери били склони они са умереним или тежим обликом обољења, него они код којих су уринарни проблеми били благо изражени.

Уринарни симптоми, који се највише доводе у везу са падовима, су ургентна потреба за мокрењем, тешкоће у започињању уринирања и често ноћно мокрење.

Тим лекара, са доктором Келогом Парсонсом на челу, истиче да хитна потреба за мокрењем може да има као последицу импулсивне, ризичне покрете у журби до тоалета.

Осим тога, приликом тешкоћа у започињању уринирања може да дође до напињања при којем се блокира грло и спречава издисање ваздуха, такозвани "маневар Валсалва", што повећава ризик од онесвешћивања као узрока пада.

Уз то, честа ноћна мокрења могу да угрозе ритам сна, те су, због неиспаваности и кретања по мраку, такви пацијенти склонији падовима.

Због озбиљних последица какве падови могу изазвати код старијих људи, доктор Парсонс и његове колеге саветују лекаре да своје пацијенте у годинама редовно испитују и о евентуалним проблемима са бешиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво