Мегзит и буквално, Меган отишла у Канаду

Супруга британског принца Харија, Меган, вратила се у Канаду да би била са сином после шокантне објаве пара да ће се повући из обављања дужности које им припадају као члановима краљевске породице и да ће већи део свог времена проводити у Северној Америци.

Меган се, како је саопштила портпаролка, вратила у Канаду да би била са сином Арчијем, преноси Ројтерс, будући да је краљевски пар пре објаве провео шест седмица на одмору у Канади са осмомесечним сином Арчијем, далеко од краљевске породице.

После изненадне објаве, Бакингемска палата покушава да разради план за принца Харија и његову супругу Меган, америчку држављанку.

Пар је у среду изненадио краљицу Елизабету Другу и остале чланове краљевске куће када су саопштили да желе да воде самосталнији живот који се, како се надају, моћи сами да финансирају.

Један извор је тај потез описао као разочаравајући и штетан по породицу. Ни краљица Елизабета, која је свој живот посветила јавној дужности од када је наследила оца 1952. године, ни принц Чарлс, Харијев отац и наследник престола, нису консултовани у вези са саопштењем објављеним на Инстаграму.

„Одлучили смо да ове године направимо прелаз у стварању нове прогресивне улоге у овој институцији", наводи се у саопштењу.

„Намеравамо да се повучемо као старији чланови краљевске породице и радимо на томе да постанемо финансијски независни", саопштили су принц Хари и његова супруга.

Хари и Меган, формално војвода и војвоткиња од Сасекса, навели су да су размишљали месецима и да ће поделити време између Британије и Северне Америке, како би себи и својој беби омогућили простор који им је потребан.

Бакингемска палата тврди да је било само прелиминарних разговора о будућности овог пара.

Али други краљевски извор наводи да су краљица, Чарлс и Харијев старији брат принц Вилијам наложили високим званичницима да, заједно са Владом, раде на томе да помогну пару да нађе „изводљива решења“, по могућности у року од неколико дана а не недеља.

Није баш најјасније како ће Хари (35), који је шести у реду за трон, и Меган (38), постати „полуплемство“ и ко ће плаћати за њихов трансатлантски начин живота, наводи Ројтерс.

Ниједан старији члан краљевске породице није јавно објавио коментар о тој одлуци, али британски таблоиди пишу да су Чарлс и Вилијам били бесни.

Хари је дуго љут на третман који он и његова супруга имају у таблоидима, а у најави је рекао да ће смањити приступ медијима њиховим активностима.

Краљевски коментатори повукли су паралелу са абдикацијом краља Едварда VIII, који се 1936. године одрекао престола да би се оженио с Волис Симпсон - попут Меган, разведене Американке – и живео у Француској.

Меган, која је глумила у ТВ серији Два лица правде, могла би се вратити глуми у САД, мада није јасно како би Бакингемска палата гледала на то.

Хари и Меган су се венчали у мају 2018. године на раскошној и веселој церемонији у дворцу Виндзор, што је тада деловало као знак модернизације монархије.

Новине су критиковале Харија и Меган јер су користили приватне млазне авионе док су промовисали заштиту животне средине и вишемилионско реновирање кућа које су финансирали порески обвезници.

Чувени лондонски музеј „Мадам Тисо“ издвојио је воштане фигуре принца Харија и његове супруге Меган од других чланова краљевске породице, што је одговор на објаву пара да се повлачи са краљевских дужности.

Музеј „Мадам Тисо“, који излаже више од 250 воштаних фигура познатих личности, саопштио је да ће принц Хари и Меган бити смештени у одвојени део и да неће бити више заједно са краљицом Елизабетом, принчевима Филипом и Чарлсом, принцом Вилијамом и његовом супругом Кејт.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво