Ема Вотсон сама свој партнер

Глумица Ема Вотсон, прослављена Хермиона Грејнџер из серијала о „Харију Потеру“, прогласила се срећно неудатом, али не жели да је називају „самицом“ (single), већ сматра да је у „партнерству са самом собом” (self-partnered).

Позната енглеска глумица, манекенка и активисткиња, овај израз је сковала у интервјуу за британско издање часописа Вог. После објављивања одломака из интервјуа, на друштвеним мрежама се развила бурна расправа.

На Твитеру се излила бујица коментара на налогу Еме Вотсон, а уведен је и нови хаштаг #SelfPartnered. Дебата се проширила у медијима и јавности.

Многи су одушевљено прихватили изјаву Еме Вотсон, наглашавајући да партнерство није нешто чему безусловно морамо да тежимо или да се стидимо што немамо партнера и носимо етикету „самца“ (single). Многи су се изјаснили да им смета и одредница „неудат/неожењен“, јер не желе да их одређује нешто што нису.

У поменутом интервјуу, глумица је признала да није била уверена да је срећна зато што је сама, посебно када се приближила тридесетој години. Почела је да брине због све чешћих примедби да јој је време да има мужа и дете. Међутим, сада је схватила да се може бити срећан и без партнера.

Постоји читав жанр мемоара и литерарних записа који описују ову врсту патње. Обично ове књиге пишу жене које се приближавају доби, обично, од 40. године, које са страхом прихватају чињеницу да им самачки начин живота прија. И оне су готово целог живота веровале да уколико желе да истински буду срећне и испуњене, морају да се венчају, истиче психолог Бела Депол.

Многа социо-психолошка истраживања показују да људи негативније оцењују оне који нису у браку него удате и ожењене, између осталог оптужујући их да су хладни и отуђени. Међутим, како наводи Деполова, многобројне студије показују да у поређењу са људима који су у браку, самци имају много развијеније друштвене везе. Супротно њима, они који ступе у брак често постају изолованији. Окрећу се једни другима и маргинализују све остале друштвене контакте. Истраживања показују да то раде чак и ако немају децу.

С друге стране, у јавности се све чешће скреће пажња на статистику да преко трећине планете данас самује. У популацији између 25. и 35. године највише је самаца. Противници овог тренда и заговорници традиционалних вредности сматрају да је један од узрока ове појаве систем вредности модерног света који је компромитовао породицу и њен значај, а брак свео на превазиђену категорију.

Зато су многи осудили Ему Вотсон због изјаве да је поносна самица, која наводно ужива у свом статусу јер јој омогућава да бесциљно лута из везе у везу, трагајући једино за површним задовољствима. Оптужују је да бекство од везивања, у ствари, значи бекство од одговорности и саможивост без обавеза.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво