Кинески самци на свој Дан опет обарају рекорде

Дан самаца, такође познат као празник дуплих једанаестица 11.11. – славе људи који нису у браку. Дан неприхваћених и усамљених временом је постао највећи празник онлајн куповине.

Дан самаца је незванични и нетрадиционални кинески празник, али је веома популаран на интернету и шире. Постоји више теорија о његовом настанку, а је широко прихваћена та да је настао на Универзитету у Нанђингу 1993. године.

Четири студента четврте године су се сваке вечери окупљала у собама дома и разговарала о томе како да пронађу партнера. У разговори, дошли су до идеје да је 11. 11. погодан као дан за организовање неких активности којима би могли да обележе то што су самци, зато што се тај датум састоји од четири јединице, то јест, четири самца. Од тада, Дан самаца се постепено развија као нека врста забаве на кампусу и шири се са Универзитета у Нанђингу на друге универзитете у свим деловима Кине.

Дан самаца још нема утврђен начин слављења нити стандардизоване обичаје, те га различити људи прослављају на различите начине. Међутим, активности којима се обележава углавном су окупљања, журке, куповина, састанци, венчања и слично.

Слањем текстуалних порука или на микроблоговима, Вичету и другим друштвеним мрежама, збијају се шале и шаљу честитке на тему самоће и проналаска партнера, али и упућују позиви на окупљања и састанке на слепо.

Са друге стране, за брачне парове ове четири јединице представљају јединство, те су честе фразе „један муж – једна жена“, „један пар – једна породица“ и „један живот– један свет“, „једно срце – једна мисао“ којима се овај дан прославља као празник оданих партнера. Зато многи бирају овај дан за добијање брачне дозволе. Неки млади људи овог дана прослављају и независност од родитеља.

За све који славе, бројне компаније – посебно оне које се баве онлајн трговином – нуде промоције и снижења. Почевши од 11. 11. 2009. године, кинеска онлајн продавница „Таобао“ и њен огранак „Тјенмао“ (кинеске верзије „Алиекспреса“), прве су започеле са промовисањем такозваног фестивала куповине. Од тада се остале онлајн продавнице постепено прикључују, па се тако Дан самаца постепено развија у празник онлајн куповине.

Продаје на сајту „Тјенмао“ су 2013. године године достигле 36,2 милијарди јуана, а зарада од целокупне продаје на интернету у Кини достигла је осам милијарди америчких долара, и тако направила два пута вишу зараду од онлајн куповине у Сједињеним Државама на Сајбер понедељак и Црни петак. На Дан самаца 2015. године продаје на сајту „Тјенмао“ достигле су 9,12 хиљада милијарди јуана, а истовремено је оборено девет Гинисових рекорда, укључујући број продатих мобилних телефона.

Ове године је 24-часовни шопинг фестивал започео наступом америчке поп звезде Тејлор Свифт.

Невладине организације и групе за заштиту животне средине већ годинама критикују овај догађај због велике количине амбалажног отпада који се ствара интернет продајом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи