Документарци из Републике Српске у Кинотеци

Током наредна два дана у Југословенској кинотеци биће приказано 15 награђиваних документарних филмова из Републике Српске, снимљених између 1992. и 2008. године.

Југословенска кинотека ће 11. и 12. априла бити домаћин Кинотеци Републике Српске, која ће се београдској публици представити изабраним документарним филмовима из сопствене продукције.

Реч је о првом већем ретроспективном представљању документарног филма Републике Српске (РС) изван њених граница током кога ће бити приказано 15 остварења 12 аутора.

Током два дана биће приказани документарци настали у РС у периоду од 1992. до 2008. године, а готово сви филмови су добитници већег броја награда и признања на међународним фестивалима документарног филма.

Највећи део програма посвећен је продукцији „Срна филма", својевремено јединој продуцентској кући у Републици Српској, а на програму су такође и филмови „Срна феста", Радио телевизије Републике Српске, „Визарта", Академије умјетности из Бања Луке и других.

Осим првог и првонаграђеног документарца Републике Српске „Љето сам провео" Миодрага Таране и Зорана Маслића, ту су и филмови „Мој Милане" Душана Анђића ,„Повратак јужним планинама" Славка Милановића, „Приче из земунице" Драгана Тепавчевића, као и „Буквар буквица" Миленка Јовановића (сви у продукцији „Срна филма").

Публика ће имати прилику да види и филмове Милована Пандуревића „Ампутирци", „Сувенир" и „Писмо Ивану", као и филмове Драгана Елчића „Које ли је ово доба ноћи" и „Живот", у продукцији „Срна филма", док је Елчићев „Крст-ић" снимљен у продукцији „Срна феста".

Из продукције Радио телевизије Републике Српске биће емитовани филмови Сњежана Лаловића „Егзодус поново", „Још сам цура, болан" и филм „Дробљење тишине" Горана Дујаковића, док је филм „Мирјана" Сњежана Лаловића рађен у продукцији Удружења логораша Републике Српске.

Ту су и филмови Сима Брдара „А Бог је ћутао" и „Марјановићи", а затим филм „Врелце" Витомира Митрића, у чијем је снимању учествовао и Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Међу изабраним филмовима за ову ретроспективу су и филмови „Варијације" Наташе Кесић и „Људи смо, зар не?" Пера Павловића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво