Почела борба за Златног медведа

У Берлину је почео најзначајнији међународни филмски фестивал у зимској сезони. У наредних десет дана, представиће 400 светских и европских премијера међу којима је и филм „Шавови“, српског редитеља Мирослава Терзића.

Врата 69. Берлинала на Потсдамер плацу отворили су Љубазни странци, данске редитељке Лоне Шерфиг, помало патетична бајколика социјална драма смештена у Њујорк о преживљавању, насиљу у породици и људима који се љубављу и добротом боре да преживе у временима све веће несигурности.

То је један од 17. филмова који се такмиче за награду Златни медвед. У складу са покретом „И ја такође“ (#MeToo) покренутим прошле године, али и европском иницијативом за родну равноправност, чак седам жена редитеља је у главном такмичарском програму међу којима је и Немица Ангела Шанелек, која је немачко-српску копродукцију Био сам код куће, али снимила уз подршку Филмског центра Србије. На челу жирија такође је жена, француска глумица Жилијет Бинош.

„То је добар корак напред јер пре десет година није било тако. Нису изабране жене редитељи, него добри филмови. Прихватамо све срцем, суштински прихватамо и то је добар знак“, истиче Жилијет Бинош.

Српска кинематографија је веома присутна на Берлиналу – представља се са Шавовима, мелодрамом Мирослава Терзића о несталим бебама, која ће бити приказана у званичном фестивалском програму „Панорама“.

Глумац Милан Марић део је поставе програма Европске звезде у успону, а редитељ Иван Марковић заједно са Кинезом Линфенгом Вуом у програму „Форум“ представља филм Од сутра почињем да...

Филмски центар Србије и ове године промовише рецентну домаћу продукцију на угледном фестивалском маркету. За потенцијалне иностране дистрибутере биће уприличене пројекције филмова Краљ Петар Први и Јужни ветар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво