Прва награда „Златне буклије“ „Застава филму“, Гран-при филму „Наод“

На 12. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, Гран-при за најбољи филм освојио је „Наод“ новинара РТС-а Веска Бутрића, а Војнофилмски центар „Застава филм“ добитник је Прве награде „Златна буклија“ за три документарна остварења.

И ове године, међу награђенима на Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, наше колеге добиле су бројне награде.

Историчар филма и сценариста Стеван Јовичић, који је реконструисао снимак крунисања краља Петра Првог, добитник је награде за животно дело.

Гран-при за најбољи филм освојио је Наод Веска Бутрића из Ликовне колоније РТС-а, а добитник је и Награде публике за филм Романса Андалузије. Оба остварења снимао је Васко Васовић, који је учествовао у бар три филма награђена на овом фестивалу.

Гран-при за најбољу режију добио је Бранко Станковић за филм Заборављени херој Сарајева. Колегиница Тамара Дрезгић награђена је за филм о сликару Младену Карану, Бојан Воркапић добитник је „Златне буклије“ из области историје, за филм Свети Краљ о Светом Јовану Владимиру.

У конкуренцији више од 200 филмова, Војнофилмски центар „Застава филм“ награђен је за три филма са којима се ове године представио на управо завршеном фестивалу, а реч је о филмовима „СРБКОН 10“, У посети српским мировњацима у Централноафричкој Републици и документарном филму Топлички устанак, саопштило је Министарство одбране Србије.

Према оцени жирија, за сензибилно и визуелно изражајан приступ драматичним борбама у зараћеним областима у Либану и Централноафричкој Републици, награде су добили новинари Биљана Миљић и Владимир Вјештић, као и монтажери Душан Милуновић и Марко Драгишић, док су за савремено и изражајно представљање историјских чињеница у филму Топлички устанак награђени редитељка Драгана Милошевић и монтажер Марко Драгишић.

На централној свечаности уручења награда, у име филмске куће и награђених, признања је примио директор ВФЦ „Застава филма“ потпуковник Горан Иконић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво