Премијера „Дневника машиновође“, српског кандидата за Оскара

После учешћа на иностраним и домаћим фестивалима током лета, филм редитеља и сценаристе Милоша Радовића „Дневник машиновође“ 14. септембра премијерно се приказује у београдском Центру „Сава“, а од четвртка је и на редовном репертоару биоскопа. Филм у коме Лазар Ристовски има двоструку улогу глумца и продуцента, српски је кандидат за Оскара у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

У времену када биоскопским репертоаром суверено владају блокбастери, у биоскопе стиже филм са душом. Прича посвећена машиновођама, њиховој професији и муци што не својом кривицом, постају невине убице. Као и у животу и у овом филму има и мелодраме и комедије и романсе.

„Плашио сам се да ако се сувише посветим драми која постоји у њиховом животу да филм не оде у трагедију. С друге стране, машиновође се хумором бране од тих траума, али и ту сам се плашио да филм не оде можда у гротеску. Много времена смо потрошили и Лазар и ја да филму нађемо прави кључ“, објаснио је Милош Радовић, редитељ и сценариста остварења.

У фокусу је нежан родитељски однос између остарелог машиновође и усвојеног сина који је изабрао исти посао, али са страхом да ће и сам постати убица попут оца.

Иако са више од 70 улога у каријери, Лазар Ристовски се нашао пред глумачким изазовом.

„Када је дошло време да се филм снима онда је требало да видим како да играм ту улогу, а Милош је рекао 'Играј себе, немаш шта да глумиш.' Испоставило се да је то најтеже и да је то био један од тих нових изазова у раду“, истакао је Ристовски.

Филм Дневник машиновође, на фестивалу у Москви освојио је награду публике. Осим у српским, приказиваће се и у биоскопима у региону. А да ли ће ући у ужи избор од девет кандидата за номинације за Оскара, сазнаћемо почетком идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво