Одличан пријем „Дневника машиновође“ у Москви

Филм „Дневник машиновође“, редитеља Милоша Радовића јуче је имао светску премијеру на Интернационалном филмском фестивалу у Москви.

Премијери филма присуствовали су редитељ Милош Радовић и глумац и продуцент Лазар Ристовски, који био пун утисака након премијере.

„После пројекције гледаоци су устали и великим аплаузом и повицима ‘браво', поздравили филм и нас као ауторе“, рекао је Ристовски.

У прилог одличном пријему филма код публике иде и похвала познатог филмског критичара Игора Савељева, који није крио одушевљење филмом.

„Ко добро осмисли концепт, обавио је пола посла. Храброст представља другу нужну компоненту. Милош Радовић морао да смогне одређену дозу храбрости кад је смрт у свим њеним могућим облицима уткао у заплет свог филма, а да га при томе није претворио у откачену црно-хуморну комедију. Да упркос чињеници да је филм заправо комедија, наведе гледаоце да се искрено сажале на поједине ликове“, објаснио је Савељев.

Критичар је истакао да Милош Радовић чудесно комбинује с великим дозама гротескног, па је за гледаоца изузетно смешно гледати како један Тодоровић стари док други постаје зрелији.

Дневник машиновође је комедија-мелодрама о невиним убицама и њиховим животима. Илија, кога маестрално тумачи Лазар Ристовски је шездесетогодишњи машиновођа, на корак до пензије. Он држи неславан рекорд од 28 гажења током каријере.

Његов деветнаестогодишњи усвојени син Сима, у тумачењу одличног Петра Кораћа, припрема се да настави породичну традицију. Илија га упознаје са послом и чињеницом да су несреће неизбежне. Сима се плаши, он не жели да постане убица. Највише га занима колико ће времена проћи док му се не деси прво гажење.

Милош Радовић је и аутор сценарија, насталог по идеји Марка Глушца. У филму играју и Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Младен Нелевић, Нина Јанковић, Даница Ристовски, Харис Бурина, Тихомир Станић...

Филм је снимљен у продукцији "Zillion film", Лазар Ристовски је и продуцент филма заједно са Петром Ристовским, а поред Филмског центра Србије и Радио телевизије Србије, настанак филма помогли су и Покрајински секретеријат за културу Војводине, „Интер филм“, Хрватски аудиовизуелни центар и "Eurimages".

Дистрибутер филма је Арт Виста, а београдска премијера је заказана за 14. септембар у Центру „Сава“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво