Великe океанскe „грабуљe“ почелe да чистe „острво смећа“ у Пацифику

Огроман плутајући уређај холандских научника, осмишљен да очисти „Велики пацифички тепих смећа“ који сада покрива површину три пута већу од Француске, успешно је извео прву акцију чишћења отпада са површине највећег океана на Земљи.

Бојан Слат, творац пројекта „Оушн клинап“ (Ocean Cleanup), објавио је на Твитеру да је више од 600 метара дугачка плутајућа направа успешно извела своје прво сакупљање отпада.

„Наш уређај за чићење коначно хвата пластику, од џиновских мрежа тежине тоне до микропластике! Такође, је л' неко изгубио точак“, написао је уз фотографију Слат.

Од 600.000 до 800.000 тона рибарске опреме се годишње или одбаци или изгуби у мору. Осим тога, „острво смећа“ се годишње повећа за још осам милиона тона пластичног отпада који дође са копна.

„Велики пацифички тепих смећа“ налази се између Хаваја и Калифорније, а ту одржавају морске струје, које сваке године доносе још смећа.

Велики систем за чишћење осмишљен је не само да прикупља крупан пластични отпад, већ и најситније делиће. Пластична препрека која плута на површини има три метра дугачко сито испод површине, које треба да „зароби“ пластику, а да не нашкоди живом свету.

„Концепт функционише, темељи су добри. Сада је на реду усавршавање процеса“, рекао је портпарол „Оушн клинапа“.

Наредни корак требало би да буде повећавање размере читавог процеса и ојачавање уређаја тако да може да проведе и годину дана на прикупљању пре него што треба да се врати на пражњење.

Током претходног изласка на океан, уређај није издржао и пукао је, па је морао да буде враћен на поправку. Од тада су направљене промене дизајна тако да се успори кретање направе кроз океан.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара