На Дан заштите животне средине милион врста пред изумирањем

Климатске промене, све загађенији ваздух, милиони тона пластике у океанима која угрожава живи свет, проблеми су са којима се човечанство суочава и на овај Светски дан заштите животне средине.

У Србији сваке године нестане петина пчелињег фонда, а неке земље бележе губитак чак и до 60 одсто.

„Сви параметри врста и станишта које пратимо показују да је врстама све лошије, да се број врста смањује, посебно станишта која су везана за воду и свему томе додатно доприносе климатске промене. Све више трошимо, а све мање природи враћамо добрим“, упозорила је Душка Димовић из Светског фонда за природу.

Чак 90 одсто људи на планети не удише чист ваздух, а његов лош квалитет годишње изазове седам милиона превремених смрти.

„У Републици Србији сваке године превремено, услед загађеног ваздуха, умре око 6.500 људи. Свака та превремена смрт могла би бити спречена када би био бољи квалитет ваздуха“, истакла је др Елизабета Пауновић из Светске здравствене организације. 

Према речима Мирослава Тадића укљученог у Програм УН за развој, квалитет ваздуха, посебно у урбаним срединама треба унапредити: „Увођењем најбољих доступних технологија у индустријској производњи, уређењем система саобраћаја и оно што је јако битно то је престанак коришћења фосилних горива у индивидуалним домаћинствима“.

И последице поплава биле би мање да је мање отпада у рекама. 

„Ми смо жртве технолошких револуција које су владале свих ових 50 година и једнако као и земље на Западу ми плаћамо цену томе. Сад је важно не окретати се назад него извући поуке из тога“, каже министар заштите животне средине Горан Триван.

На Светски дан животне средине и ове године позив на заокрет ка чистим изворима енергије, еколошко управљање хемикалијама и отпадом и избацивање из употребе производа од пластике где год се то може.

Генерална скупштина Уједињених нација одредила је 5. јун за Светски дан животне средине на Конференцији у Стокхолму 1972. године, на предлог Југославије, како би се подигла свест о значају заштите животне средине. Колико се у томе успело показује податак да је милион живих врста пред изумирањем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво