Медитеранска исхрана – најбоља исхрана

Нова студија објављена у „Бритиш медикал џорналу“ дала је још један аргумент који потврђује да је медитеранска исхрана једна од најздравијих на свету.

Истраживање је потврдило да та врста исхране може за само годину дана да промени микробиом старијих људи, побољша функције мозга и продужи животни век.

Показано је да медитеранска исхрана може да смањи продукцију инфламаторних хемикалија и тако превенира развој хроничних болести као што су дијабетес, рак и артеросклероза.

Током читавог живота кроз пробавни тракт човека прође око 60 тона хране, а тиме се црева излажу милионима различитих бактерија (не рачунајући оне са којима смо рођени). Многе од тих бактерија играју добре и лоше улоге у томе како апсорбујемо хранљиве материје, како функционише наш имуносистем; утичу на ниво енергије и рад метаболизма.

Наука је показала да се са старењем смањују и врсте и количине микроба које се налазе у цревима. Лоша исхрана нарочито је честа код старијих особа, а на то утиче њихово опште здравствено стање, а посебно стоматолошки проблеми.

Током студије научници су анализирали цревни микробиом 612 старијих особа из Француске, Италије, Холандије, Пољске и Уједињеног Краљевства, а затим су њих 323 ставили на специјалан режим исхране, преноси Си-Ен-Ен.

Дијета је била прилагођена старијим особама а заснивала се на медитеранским принципима исхране. Укључивала је много воћа и поврћа, орашастих плодова, махунарке, маслиново уље, рибу, мало црвеног меса, као и мало шећера и засићених масти.

Остали учесници студије, старости од 69 до 79 година, замољени су да наставе са уобичајеним начином исхране током наредних дванаест месеци.

Након годину дана, код оних који су се хранили према принципима медитеранске исхране примећене су корисне промене микробиома у пробавном систему. Промена исхране такође је утицала на стабилност и брзину хода и смањила дрхтање руку код учесника студије којa је укључила укупно 1.200 испитаника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво