Тунбер и Монбиот: постоји чаробна машина за решење климатских проблема

Постоји чаробна нова машина која ће решити климатске проблеме, најавили су британски новинар и активиста Џорџ Монбиот и шведска активисткиња Грета Тунбер. Они су заједно снимили кратки ангажовани филм у коме објашњавају проблем и позивају на решење.

Монбиот и Тунбер тврде да живимо у време масовног истребљења и да се наша клима слама. Грета подсећа да деца напуштају школе како би протестовала, али да још увек није све изгубљено и да се може поправити.

„Да бисмо преживели морамо престати да масовно користимо фосилна горива. Али, само то неће бити довољно“, наводи Грета. Она каже да се размишља о многим алтернативама и решењима, али да постоји једно које нам је пред очима. 

„Постоји магична машина која усисава угљеник из ваздуха, веома је јефтина и расте сама из себе. Зове се дрво“, подсећа Гретинг саборац, Џорџ Монбиот у филму.

Он објашњава да је дрво пример природног решења за климатске проблеме: „Шуме водених биљака - мангрова, џунгле, мочваре, баре, морско дно, насеља алги, коралски гребени узимају угљеник из ваздуха. Природа је алатка коју можемо да употребимо да поправимо нашу сломљену климатску слику. Ова природна решења могу да донесу огромне промене, али само ако оставимо фосилна горива у земљишту“, тврди Монбиот.

Решења која превиђамо

„Најлуђи део је“, каже Грета Тунбер, „што природна решења сада превиђамо“.

Грета тврди да трошимо 1000 пута више на финансирање светске производње од фосилних горива него на природна решења.

Природна решења за климатске проблеме добијају само 2 процента од свог употребљеног новца за овај проблем, тврде активисти у свом промотивном филму.

„Још је луђе“, упозорава Монбиот да „сада када нама природа треба више него икад ми је уништавамо брже него икад“.

Он наводи да око 200 природних врста изумире сваког дана. Монбиот подсећа да је велики део арктичког леда отопљен, а да је велики број дивљих животиња нестао, као и добар део плодног земљишта.

Три активности за решење

Грета Тунбер сматра да је решење једноставно и да се садржи у три активности: да штитимо природу, опоравимо је и уложимо новац на прави начин. 

Говорећи о заштити Грета наводи да се тропске шуме секу брзином од тристо фудбалских терена у минути и да их морамо заштити.

Монбиот каже да се природа може регенерисати упркос томе што је велики део наше планете оштећен. Он је уверен да можемо помоћи еко-систему да се поврати.

Говорећи о новчаном улагању активисти позивају да престанемо да улажемо у активности које уништавају природу и да плаћамо за оно што јој помаже.

„Многи људи су већ почели да на овај начин употребљавају природна решења за климатске проблеме“, подсећа Монбиот и уверава гледаоце да и сами морају то масовно да учине.

„Свако може бити део тога“, тврде активисти у свом промотивном филму и позивају људе широм света да гласају за особе који бране природу.

„Свуда по свету има невероватних покрета који се боре за природу. Придружите им се“, позива британски активиста и новинар Џорџ Монбиот у промотивном филму који је урадио са шведском активисткињом, светски познатом, Гретом Тунбер. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво