У кањону Ђетиње гради се неолитски археолошки парк

Први неолитски археолошки парк, реплика древне насеобине, биће изграђен у кањону Ђетиње. На истом локалитету биће и објекат из каменог доба, са остацима нађеним у том периоду.

Празан простор у кањону реке Ђетиње већ на пролеће имаће реплике са четири неолитске куће и једном каменом из бронзаног доба.

„Ми смо се трудили, уз ангажовање одређених стручњака, да направимо комплетно идентичне настамбе, као што на то указује документација из Народног музеја која се чува у Ужицу“, истакао је Мирослав Ивановић, менаџер промоције.

То су настамбе за чију градњу су коришћени искључиво природни материјали дрво, пруће, блато, слама.

„Четири неолитске настамбе од којих је једна полуземуница ће бити изложбене, унутрашњост ће бити у потпуности уређена тако да приказује живот неолитског човека и његово привређивање, када је у питању обрада глине, коже, костију, израда оруђа, док овај комерцијални део, односно камена кућа, у другом делу насеља, треба да буде тотално технички опремљена за савремену анимацију посетилаца“, рекао је Мирослав Ивановић, менаджер промоције.

Укупна вредност пројекта који финансира Европска унија, преко Министарства финансија, је 600 хиљада евра, од чега ће Ужице добити око 400 хиљада.

Прилику да на овај начин завире у далеку прошлост свог краја, Ужичани и гости имаће по плановима следеће године, а цео простор Стапарске бање постаће занимљивији за туристе, ђаке као и стручњаке који се баве неолитом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво