Питома шума берлинског зоо-врта: рај за дивље звери

Када су људи почели да прикупљају и држе дивље животиње у кавезима, то је било углавном ради забаве и показивања моћи и богатства међу вишим слојевима племства. Првобитни „зверињаци“, касније кавези, па егзотичне баште, прерасли су с временом у „опште добро“, које омогућава људима да упознају дивље животињско царство, те сазнају више о разним врстама и њиховим далеким световима.

Тако би требало да буде. Но будући да су данас станишта многих животиња угрожена, оправдано се јавља питање – да ли ће зоо-вртови постати једини начин да се сачувају угрожене врсте.

Добар пример одлично организованог и угодног места за живот дивљих животиња јесте  „Тирпарк Фридрихсфелде“, зоолошки врт у источном делу Берлина. Простире се на племићком имању и као званични зоо-врт постоји од 1955. године.

Данас се у тој градској оази налази више од девет хиљада животиња. Међу њеним становницима су пингвини, слонови, жирафе, нилски коњи, камиле, разне врсте мајмуна, кенгури, камиле, лавови... док је посебно место резервисано за бројне врсте птица и рептила. 

Концепт овог берлинског зоо-врта је такав да ограда готово да нема или су изведене као канали око база у којима су животиње. Стога имате осећај као да се слободно шетате у животињском царству. Једино су предатори смештени у складу са стандардним мерама заштите, због безбедности.

„Тирпарк Фридрихсфелде“ се простире на 160 хектара. На први поглед, рекли бисте да се налазите у чаробној шуми, јер је дрвеће огромно а природа тако пажљиво уређена да изгледа као да је нетакнута и да сте у потпуној дивљини. Овај зоолошки врт је необичан спој дивљег и питомог. Конципиран је тако да у њему може да се проведе цео дан.

У изградњи је велика база за дивље мачке, али и део резервисан за забавни програм са птицама. Они довољно храбри могу да ушетају у специјално уређену „Шуму лемура“.

У овом парку важе строга правила понашања за посетиоце, све је веома чисто, нема буке. Имате осећај да сте залутали у дивљину која вам је пружила уточиште од савременог, убрзаног живота. Може се рећи да је овај зоо-врт успео да испуни основну мисију – а то није забава за посетиоце, већ миран, сигуран и леп живот оних којима је „Фридрихсфелде“ дом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво