Птице и та дивна плава боја

Сваки пронађени фосил може бити драгоцен. Он нам потврђује већ прихваћене теорије, али може открити и нешто ново. То се управо догодило са недавно пронађеним фосилом птице ʼEocoracias brachypteraʼ, која је живела пре четрдесет осам милиона година.

Реч је о птици која је слична детлићу. На основу фосила закључено је да је птица имала плаво перје, што је реткост.

Да би утврдили тачност своје тезе, научници су упоредили 72 пера данашњих птица са 12 узорака пажљиво узетих из остатака фосила.

Према речима Франа Бaбaровића, биолога са Универзитета Шефилд у Енглеској, кључну улогу у доношењу научних тврдњи и доказа имао је меланозом који се може пронаћи у птичјим перима.

 

Утврђено је да је величина меланозома и код нових птица, али и код фосила – иста. Такође, дошло се до закључка да меланозом има исту структуру када је у питању сива боја. То може да значи да су плава и сива боја у еволуцији, при настанку, повезане и да имају слично порекло. С друге стране, меланозоми код црног перја другачије су структуре и величине.

Треба додати, такође, да када се плава боја једном појави у врсти, она даље наставља да се појављује и код других припадника те врсте. Зато данас постоје варијације плаве и дивни преливи боја на крилима птица попут колибрија и папагаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво