Може ли се климом управљати?

Када муња сева без грмљавине, а облаци нису од водене паре и личе на корњачин оклоп. Када чујете за земљотрес од девет степени или живите у Борчи и сручи се годишња количина кише за пола сата – шта друго да помислите осим да неко нешто петља са климом.

Књига Елане Фриленд Хемијски трагови, харп и потпуна доминација на планети Земљи, у којој се износе чињенице о вишегодишњим експериментима, проглашена је на Западу за антиглобалистички текст. Машински факултет у Београду је иницијатор и издавач превода ове књиге на српски језик. 

Рецензент и један од предлагача да се ова књига изда у Србији је и професор др Момчило Милиновић, члан Инжењерске коморе Србије, који, гостујући у Јутарњем програму, наглашава како су сматрали да је неопходно да се овакво дело појави на нашем језику, управо зато што постоји озбиљна подељеност у светској научној заједници – да ли се уопште климом може управљати или не?

„Већина метеоролога и професионалаца који се баве метеорологијом, и ја сам, сматрају да је глобална клима, ипак, под контролом Сунца. Климу на Земљи је дало Сунце, дефинисало Сунце и сву енергију, и потенцијалну и тренутну, будућу и бившу, и ону која је резерва наших сировина, дарује једино и заувек Сунце. Аномалије које Сунце исказује наравно да утичу на аномалије које се појављују на земљи“, истиче професор Милиновић.

Међутим, додаје, управљање климом у одређеним регионима, на мањим површинама је већ уобичајена појава. Противградна заштита је један вид управљања климом. Исто тако, врло добро су познати и примери да тамо где не желе да падне киша, велике земље, па чак и мале и средње, имају технологију да управљају кишом.

„Методологија локалног управљања климом је и могућа и догађа се. Глобално управљање, у том погледу смо сви сумњичави. Ту почиње велика подела и ту се рађају теорије завере“, објашњава гост Јутарњег програма.

Елана Фриленд тврди да се небо засејава солима различитог садржаја и да се свакодневно прска изнад 28 држава чланица НАТО-а. Професор Милиновић додаје да се то чини изнад 100 земаља од којих су 28 чланице овог војног савеза.

„Главни проблем сваке војске, а посебно савремене и посебно великих стратешких снага, пре свега Сједињених Држава, Русије и сада Кине, јесте брзина реаговања. Брзина реаговања представља суштину. Радари типа харп, радаре које помиње и Елана Фриленд, служе такозваном beyond horizon осматрању. То су радари који гледају иза кривине Земље. То су радари који могу да осматрају Земљину куглу без праволинијског зрачења и могу да раде по радијусу Земље. Сви они служе за рано упозорење, јер желите да видите ракету кад креће, да знате да сте нападнути. Тиме ни у ком случају не оправдавам ни харп, ни засипање, ни хемијске трагове, већ наглашавам да војни комплекс нема обзира према таквим притужбама“, истиче Милиновић.

НАТО је вршио експерименте у оквиру свог технолошког развоја и то експериментисање је радио на тактичком нивоу. Да ли су радили експерименте на стратегијском нивоу, професор тврди да о томе нико нема податке, чак ни наша војска. 

„Муниција са осиромашеним уранијом је коришћена. Осиромашени уранијум је сагоревао у атмосфери, ослобађали су се хидрати урана и загађивали простор. Њих не занима на кога бацају ту муницију. Они су пуцали са муницијом која има фантастичне пенетрационе карактеристике. То је одлична муниција и њима је то било занимљиво. То да ли ће се неко отровати, њих не занима. У Ираку су бацили 30.000 тона из тенкова. Они мере своју ефикасност, а не последице по наше здравље“, сматра професор Милиновић.

Што се тиче климатског ратовања, гост Јутарњег програма закључује да се свакако морамо чувати тога да не постанемо жртве теорија завере, али и да не смемо постати непажљиви.

„Отворити очи, никоме ништа не веровати. Шта год је ко шта рекао, разматрамо, па ћемо видети шта наука каже, али она наука која није, како каже Елана, поткупљена“, каже професор Момчило Милиновић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво