Да ли смо заборавили Јосипа Броза

У сада већ давно прошло време, у земљи која дуго не постоји, мај је протицао у знаку велике светковине. Дан младости, 25. мај, деценијама је био централни тренутак у слављењу једног човека. Овог маја, Јосипа Броза Тита и његовог времена још једном ћемо се сетити, и то захваљујући изванредној збирци Музеја историје Југославије.

Поклони и сећања 

У случају доживотног председника СФРЈ, бројке су фасцинантне. За 40 година бављења политиком, од 1941. до 1980, Јосип Броз се сусрео са 350 председника држава и влада, ишао у 169 државних посета и боравио по позиву у 73 земље света!

Поједине светске државнике сретао је често - Хајла Селасија и Нородома Сиханука чак девет пута, грчког краља Павла Првог и краљицу Фредерику пет, а Резу Пахлавија и краљеве Непала по два пута. Тито је у неколико наврата путовао у Етиопију, Иран, Велику Британију и Грчку.

 Поклони који су том приликом размењивани на највишем државном нивоу данас се чувају у Музеју историје Југославије. Стручњаци указују на изузетну вредност ових предмета, за које сматрају да би се по свом значају могли наћи и у највећим светским музејима.

 Царски дарови су у Југославију стизали са свих страна света ‒ из Велике Британије, Белгије, Данске, Норвешке, Шведске, Грчке, Луксембурга, Холандије, Авганистана, Камбоџе, Јапана, Ирана, Непала, Кувајта, Јордана, Етиопије и Марока. Ти вредни предмети настајали су у периоду од 7. века п. н. е. све до половине 20. века, а у њиховој изради коришћени су пре свега племенити метали, драго камење и најфинији порцелан.

 Од птица до царског престола

 Бројни поклони имали су свој рок важења и употребе ‒ домаће и дивље животиње, птице, најразноврснија храна, пића и цигарете.

Сматра се да је најранији поклон који је Јосип Броз добио из једне краљевске куће симболично најавио његов политички успех. То је уједно и најстарији предмет у збирци по времену настанка. Павле Први, краљ Грчке, поклонио је Титу у Атини 1954. године антички коринтски шлем с краја 7. и почетка 6. века пре наше ере, симбол моћи, уздизања и нерањивости.Чини се ипак да бројни поклони цара Етиопије Хајла Селасија остављају најјачи утисак. Кустоси истичу царску нарцисоидност и лично благостање који се огледају на најразличитијим предметима. Кутије за накит, мушки и женски накит и нумизматика израђени су од злата, сребра и драгог камења и произведени у царским радионицама у Адис Абеби. Апликовани су царским монограмом, често са угравираним ликом монарха.

 Јединствен је поклон цара Селасија Титу поводом Прве конференције несврстаних у Београду, септембра 1961. године ‒ прибор за писање који представља макету царског престола. Испод балдахина на чијем врху је круна, између два анђела налази се представа престола са Давидовом звездом на наслону.

 Вредне поклоне југословенски председник је добио и од камбоџанског принца Нородома Сиханука, државника са којим се, уз Насера и Хајла Селасија, најчешће сретао. Фрагмент храма из Ангкор Тома, некадашње престонице Краљевине Кмера, чуван је у музеју пре него што је поклоњен Титу.

 И док је принц у периоду од 1956. до 1975. године био Брозов гост девет пута, Тито је у Камбоџи боравио само једанпут, 1968.

Нородом Сиханук 1959. године Брозу поклања сребрни сервис за чај произведен средином 20. века, богато украшен рељефним представама флоралних мотива. Сличне су и три сребрне посуде, Сихануков дар из 1965, а посебно је атрактивна макета царске кочије, двоколице, израђена од метала и дрвета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво