Успех средњошколаца на такмичењу из хемије

Крајем прошле недеље, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду био је по други пут домаћин средњошколцима из Јужнобачког округа. Најбољи на такмичењу из хемије, још један су корак ближе државном такмичењу и Међународној хемијској олимпијади.

Ученици су најпре два и по сата решавали двадесет захтевних проблемских задатака. Најбољи су добили прилику да покажу и своје лабораторијске вештине у експерименталном делу такмичења, који је трајао четири сата.

Средњошколци су веома заинтересовани за хемију, рекла је за Портал РТС-а др Сузана Јовановић Шанта, професорка на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине. „Увек смо задовољни одзивом. Међуокружно такмичење је други од четири ранга такмичења који организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Српско хемијско друштво."

Док су се ученици такмичили, њихови наставници су слушали предавање проф. др Неде Мимице Дукић „Природна једињења као антиканцерогени агенси - истине и заблуде". На крају, комисија са проф. др Миром Сегединац на челу продискутовала је са ђацима њихове радове.

Према речима проф. Јовановић Шанте, на основу успеха на тесту и лабораторијским задацима одабрано је девет најбољих који ће представљати Јужнобачки регион у мају, на републичком такмичењу. Победници републичког такмичења такмичиће се на Српској хемијској олимпијади, која је изборно такмичење за Међународну хемијску олимпијаду.

„Наши представници на овом најпрестижнијем међународном хемијском такмичењу редовно освајају мноштво медаља", додала је проф. Шанта.

Овом приликом Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине уручио је захвалнице пензионисаним професоркама хемије новосадских средњих школа. На овај начин награђено је осам професорки које су током своје радне каријере значајно време посветиле припреми надарених ђака за такмичења, и тиме дале немерљив допринос популаризацији хемије међу младима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво