У Церну се поставља нови детектор за црне фотоне

Европска организација за нуклеарна истраживања саопштила је да ће покренути нови експеримент потраге за честицама од којих се неке доводе у везу са тамном материјом.

Тамна материја је врста хипотетичке материје која нема интеракцију с електромагнетним силама, због чега не може бити директно откривена помоћу емитоване светлости, прецизирано је у саопштењу Церна.

Судећи према астрофизичким доказима, 27 одсто свемира чини тамна материја, али она никада није била посматрана, нити проучавана у лабораторији, додаје се у саопштењу.

Засад је познато да је једини видљиви део тамне материје њен ефекат гравитације. Церн, који има највећи светски акцелератор честица, такозвани Велики хадронски сударач, саопштио је да помоћу њега не може да открије честице које имају везе с тамном материјом, и да ће због тога ускоро бити постављен нови детектор који ће тражити хипотетичке честице, посебно црне фотоне.

Помоћу Великог хадронског сударача на швајцарско-француској граници, недалеко од Женеве, откривена је субатомска честица о којој се дуго теоретисало. Тада је откривено да без ове честице, познате као Хигсов бозон, не би било материје.

Франсоа Англер и Питер Хигс су за откривање Хигсовог бозона добили Нобелову награду за физику 2013. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво