Ручак из лабораторије није баш јефтин

Докторка Ивана Гађански са новосадског Института „Биосенс“ добила је скоро милион и по евра, као награду од америчке организације „Институт добре хране“ за истраживање производње култивисаног меса.

Када се говори о вештачком месу, прво питање које се поставља, обично се односи на прави назив таквог меса. „У српском језику још увек не постоји прецизан израз за култивисано месо. На енглеском се користе два теримина, 'cultured' meat и 'clean meat'“, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, докторка Ивана Гађански.

„Класично месо садржи много различитих материја, тако да је то једна од предности култивисаног меса јер је на неки начин здравије, пошто се добија у контролисаним условима. Међутим, морам да напоменем да није још није спремно за комерцијализацију“, каже Ивана Гађански.

Докторка ипак истиче да није једноставно направити култивисано месо.

„То је у ствари, прављење ткива у лабораторији. Почиње се од ћелије, узимањем биопсијом, па се наставља узорковањем мишићне ћелије узете, на пример од краве. Добра ствар је што је све то потпуно безболно. Животиња преживи, нема кланица и онда се те ћелије даље умножавају уз помоћ медијума, лабораторији. Све то је доста компликовано и доста скупо“, објаснила је докторка Гађански.

Додаје да се актуелни пројекат Института управо односи на смањење трошкова производње меса у лабораторији. 

„Жилаво је због мишића“ 

„Медијум је течност доста компликованог састава. Има разних храњивих састојака и за сада чак 80 одсто трошкова производње чини цена медијума. Дакле, када се узме мишићна ћелија, она се умножава у том медијуму и тако се прави говеђе и пилеће месо па и туњевина“, објашњава Гађански.

Хамбургер, недавно направљен од култивисаног меса, како подсећа докторка, није био баш најукуснији. Такав укус објашњава тиме што је за прављење пљескавице коришћена мишићна ћелија.

„Ипак, предности овакве хране су вишеструке јер се процењује да ће до 2050. године производња хране морати да се повећа за 70 одсто, због убрзаног раста броја становника света“, закључила је др Гађански.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво