Основци из Крушевца на Светском сајму нових технологија

Ученици Основне школе „Драгомир Марковић“ из Крушевца презентовали су пројекат „Одело за 21. век“ на „Бет Шоу“светском сајму нових технологија у образовању.

Сваког јануара, већ тридесет година у Лондону  се одржава Сајам образовања. Све је почело тако што су прошле године, мали мултифункционални уређаји опремљени сензорима „Микро:бит“, ушли у учионице пилот школа у Србији у оквиру пројекта „Школе за 21. век",  Британског савета.

Међу њима је била и Основна школа „Драгомир Марковић" са наставницом информатике и рачунарства Иваном Вучинић.

У оквиру секције за информатику сви заинтересовани ученици имали су прилику да уче програмирање кроз програмирање Микробита. Почели су од малих пројеката: једноставне игрице, компас, мерач влажности земље, да би стигли до замисли да испројектују одело за 21. век.

Ученици Стахиња Тадић и Душан Стефановић имали су прилику да овај пројекат демонстрирају на штанду „Микро:бит-а" на сајму у Лондону.

„Творци Микро:бит-а су у сарадњи са Британским саветом тражили занимљиве пројекте из целог света који би били презентовани на сајму „Бет Шоу Лондон 2019“ као репрезентативни примери добре праксе. Тако да су поред нас били и ученици из Хонг Конга "- за портал РТС-а каже наставница Ивана Вучинић и додаје да су домаћини били одушевљени не само пројектом ученика из Крушевца већ и њиховим знањем енглеског језика, а посебно креативним начином излагања пројекта.

„Прво смо организовали школско такмичење на коме је изабрано три тима са три пројекта за национално такмичење: систем за заштиту од поплава и пожара, магична гитара и магична рукавица. Након тога пројекат магична рукавица је освојио прво место и пласман за такмичење земаља Западног Балкана али и могућност да се пројекат унапреди."

Из унапређеног пројекта магична рукавица настало је одело за 21.век које су осмислили и реализовали Страхиња Тадић и Душан Стефановић. Пројекат се састоји из више физичких делова, дела за главу -обруч, дела за руку - рукавица и дела за ногу - наногица.

Сваки од ових делова је програмиран одговарујућим програмским кодом са циљем да испуни три захтева: да буде едукативн, забаван и да служи као здрвствено помагало за опоравак зглобова.

„Деца су морала да савладају блоковско програмирање и да креирају игрице, програме за учење енглеског и италијанског језика, као и едукативну игрицу из географије, погоди појам. Након тога су уплоад-довали програме на Микро:бит-у, а онда уређај постављали на одређена места у обручу, рукавици и наногици. Поред тога додали су и лед диоде како би унапредили визуелно-естетски доживљај“ - детаљно објашњава наставница из Крушевца.

„Деца су на такмичењу земаља Западног Балкана морала да бране свој пројекат односно да га презентују на енглеском језику, затим да решавају нове задатке који су им били задати. Освојили су златну награду, односно прво место “.

И онда је уследио заслужени пут у Лондон на сајам нових технологија у образовању.

„Сајам је изванредно искуство које сваки наставник може пожелети. Напредак је и у сфери софтвера и хардвера. Видели смо много тога новог али су на мене најјачи утисак оставили сасвим нови роботићи који се програмирају и учионице које користе таблете за свирање уместо инструмената.

Занимљиво ми је било то што се доста пажње посвечује прилагођавању окружења ученицима са тешкоћама у развоју за које су направљени столови као велики таблети на којима се учи. Наравно врло инспиративни су били уређаји за
виртуелну реалност која омогућава ученицима да доживе лекције из историје нпр. у аутентичном окружењу.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво