Богате Инке сахрањивали су са шкољкама

На северу Перуа археолози су пронашли гробницу племића из доба Инка. Место открића је археолошко налазиште Мата Индио.

На месту открића, сахрањен је припрадник племства, а гробница датира из Царства Инка које је трајало од 12 до 16. века, преноси портал channelnewsasia.com.

Истраживачи сматрају да је реч о члану елитног слоја друштва, јер су у гробници пронађени остаци морског љускара спондилуса, који је био симбол особа од ауторитета у друштвеном уређењу Инка.

Археолошки налази на неолитским локалитетима сугеришу да је спондилус био изузетно тражена шкољка у бројним културама.  

У гробницу је проваљивано више пута и то вероватно у потрази за благом, ипак, без обзира на доказе о пљачкама, истраживачи су успели да пронађу предмете међу којима су и вазе.

Гробница има јединствену архитектуру укључујући шупљине које су заправо места предвиђена за предмете који представљају идоле.

Археолог Луис Черо рекао је да ово откриће доказује богатство и важност налазишта Мата Индио. Град Мата Индио смештен је око 1.000 километара северно од Лиме.

Налазиште је удаљено 2.000 километара од Куска, главног града Царства Инка, које се простирало од јужне Колумбије до централног Чилеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво